Skip to content

Tretmani za nju i njega

Tretmani za nju i njega

Da li ste nekada razmišljali postoji li razlika u nezi kože muškarca i žene? Da li su muškarci kandidati za iste tretmane kojima se podvrgavaju žene ili ipak nisu?! Postoji li razlika u strukturi kože između ova dva pola?

Ono što je sigurno, je činjenica da, muškarci, kao i žene teže ka zdravoj, negovanoj koži.

Bore se sa problematikom kao što su akne, starenje kože, osetljiva koža, međutim, ipak postoje određene specifičnosti koje iziskuju prilagođen pristup nezi kože.

Koje su to razlike u strukturi kože i tela muškarca koje dovode do individualnijeg pristupa u odabiru tretmana  u odnosu na žene?

Koža i njena struktura kod muškaraca i žena

Kada govorimo u koži i njenim strukturama, hormonski status je nešto što čini muškarce drugačijim u odnosu na žene. Testosteron je glavni krivac zbog kojeg je muška koža deblja, masnija i drugačije podleže starenju. Koža muškarca poseduje 20% više kolagenih vlakana koji imaju ravnomeran pad u sintezi kako godine prolaze.

Zbog intenzivne stimulacije testosterona, imaju više lojnih žlezda, samim tim se produkuje više sebuma te su podložniji aknama i problematikama na koži koje su posledice neadekvatnog lečenja akni, a to su ožiljci i hiperpigmentacije. Pore bivaju vidljivije zbog ove činjenice.

Muški tip maljavosti podrazumeva prisustvo dlačica terminalnog tipa na mestima kao što su brada, grudi, leđa, nešto što nije karakteristično kod žena. Svakodnevno brijanje utiče nepovoljno na površinski sloj kože te su česte iritacije i kožne promene usled čestog povređivanja. 

Takođe, muškarci stare drugačije od žena. Promene koje su karakteristične za period starenja dešavaju se kasnije u odnosu na žene, međutim, kada se jednom jave, brže progrediraju. Gubitak mišićne mase i opuštena koža su procesi koji su prvi vidljivi, bore kasnije nastaju i bivaju odmah formirane.

Znajući sve gore navedene karakteristike, šta je ono što se može ponuditi muškarcima kako bi adekvatno negovali svoju kožu lica i tela?

Na prvom mestu, prevencija dodatnih iritacija je od velike važnosti. Adekvatno brijanje oštrim brijačima uz istovremenu upotrebu losiona koji umiruju iritiranu kožu je bitno u cilju smanjenja mogućnosti pojave crvenila i iritacija.

Ukoliko postoje akne, ožiljci, hiperpigmentacije preporuke idu u pravcu hemijskih pilinga, bez obzira na pol,  kako bi se navedene promene umanjile.

Postoji niz kiselina koje su namenjene različitim tipovima kože i određenoj problematici te dovode do lečenja i poboljšanja različitih oboljenja. Njima se uklanjaju orožale ćelije te se podstiče rast novih, samim tip koža postaje zdravija, lepša i sjajnija.

Hemijskim pilinzima kožu činimo otpornijom na svakodnevne iritanse i faktore spoljašnje sredine.

Stanje koje je dosta često kod muškaraca, a povezano je sa hormonskim statusom je pojava ćelavosti ili alopecije. Uz terapiju propisanu od strane dermatologa, tretman sopstvenom krvnom plazmom ili tzv. PRP tretman se pokazao najdelotvornijim u cilju regenaracije i stimulacije rasta nove kose.

Zajedno sa tretmanima mezoterapije kose daje fantastične rezultate u smanjivanju dodatnog opadanja kose, a indirektan uticaj ogleda se u povećanju nivoa samopouzdanja.

Za razliku od muškaraca, tretman PRP-a žene česće primenjuju u sklopu antiaging procedura u cilju regeneracije kože i podmlađivanja. Takođe, tretman mezoterapije je dominantan u redovnoj nezi kože koja je izložena čestim iritansima i UV zracima, dominantnije kod žena.

Primena hijaluronskih filera i botoxa nije strana kako ženama tako i muškarcima. Bore koje sa godinama postaju sve dublje iziskuju pravilan pristup u tretiranju kako bi se ublažile. Odabir adekvatnog hijaluronskog filera prepustite lekaru koji će proceniti na osnovu Vaših individualnih karakteristika.

Problem koji je zajednički za oba pola je prisustvo suvišnih dlačica i problema vezanih za čestu upotrebu brijača i depilacionih krema.

Tretman broj jedan za rešavanje suvišnih dlačica i konstantnih iritacija kože je laserska epilacija. Na trajan način rešava se prisustvo dlačica i neguje glatka i zdrava koža. Prednost dajte medicinskim laserima, izbegavajte neproverene aparate zbog bezbednosti kože i njenih struktura.

U moru ponuda za različite tretmane treba odabrati onaj koji je namenjen baš za NJU I NJEGA. 

Negu kože treba prepustiti lekarima, obučenim da određene procedure rade u skladu sa problematikom ili stanjem koje se tretira. Nije retkost, da zahvaljujući nestručnom licu ili tretmanu dobijete po koji ožiljak, pegicu, u najboljem slučaju.

Poznavajući prirodne karakteristike i razlike između dva pola, te pregledom i individualnim pristupom, lako je odrediti koji je tretman idealan i namenjem baš njoj ili njemu.