Skip to content

Top 3 tretmana protiv akni

vakoj osobi se makar jednom desila sledeća situacija.

Probudim se ujutru, spremam za posao kad, problem. Još jedna bubuljica na licu. Malo duže spavanje, manje vremena za spremanje i ako sam brzo reagovala, ne uspevam je „zakrečiti“. 

Deluje poznato, zar ne?

Imati osećaj da se borite sa vetrenjačom. Promeniti nekoliko proizvoda za negu lica, čitati na internetu iskustva drugih ljudi koji se bore sa upornim aknama i kako odabrati rešenje koje će pomoći da se osećate sigurno u svojoj koži? 

Želite da ne razmišljate o ovom problemu? Da ne morate svakog jutra da iščekujete da li će se na licu pojaviti nova bubuljica i „krater“ kada se prethodna iscedi. Ima li rešenja ?!

Problem sa aknama se mora sagledati sa više strana s obzirom da je multifaktorijalnog porekla. Tačnije, veliki broj uzroka prati nastanak ovog problema koji se sve češće javlja kod odraslih osoba, a ne samo kod tinejdžera . 

Pa krenimo ispočetka.

Šta su akne?

Akne predstavljaju upalno oboljenje na koži koje je nastalo promenama u pilosebacealnoj jedinici, strukturi u koži koja se sastoji iz folikula dlake i njemu pripadajućom lojnom žlezdom.

Narodski, drugi naziv za akne su bubljice.

S obzirom da je multifaktorijalno oboljenje, postoji čitav niz uzroka koji dovode do pojave akni, bilo u mlađem periodu života ili u starijem dobu.

Naravno, postoji dosta kontradiktornosti i pogrešnih postavki o načinu javljanja upalnih procesa ali određeni procesi su dokazani. Pojačan rad sebacealnih žlezda je definitivno jedan od uzroka akni. Pojačano lučenje sebuma stvara uslove za razmnožavanje Propinibacterium acnes koja se nalazi na površini kože te dovodi do zapaljenskih procesa.

Hormoni, tačnije androgeni, kod genetski predisponiranih osoba, podstiču lučenje sebuma i dovode do promena u folikulima te otuda nastanak aknoznih promena.

Faktori koji se dovode u vezu sa nastankom akni indirektnim putem, posredstvom uticaja na lučenje sebacealnih žlezda mogu biti: stres, određene namirnice u ishrani, upotreba steroida,  određeni lekovi i dr.

Poznavajući riziko faktore, može se pristupiti rešavanju problema uz očekivanje uspeha.

Iz tog razloga se daje akcenat obraćanju isključivo lekarima u cilju lečenja i tretiranja akni.

Iako bezazlen problem, vrlo često se pogrešnim lečenjem stvara novo oboljenje ili problematika za rešavanje. Verovatno ste upoznati  da postoji mogućnost javljanja ožiljaka i hiperpigmentacija, o rešavanju hiperpigmentacije možete više da pročitate ovde, nakon nepravilnog tretiranja aknoznih promena, te potencijalno prolazno stanje akni postaje definitivno ožiljno lice puno pegica koje ostaje takvo do kraja života.

Top 3 tretmana u borbi protiv akni

Postoji nekoliko mogućnosti lečenja akni:

Pre svega, medikamentozna terapija u velikom broju slučajeva postiže dobar klinički odgovor. Antibiotici, retinoidi primenjeni lokalno ili sistemski, izbor su u najvećem broju slučajeva.

Naravno, uz medikamentoznu terapiju slede saveti o dodatnoj higijeni kože. Prvi i osnovni korak je održavati kožu čistom. Umereno i pažljivo umivanje i čišćenje  kože je preduslov za uklanjanje  površinskog, mrtvog sloja ćelija. Uklanjanje šminke je obavezan korak. Izbegavati agresivno skidanje  šminke zbog postojanja mogućnosti dodatnog oštećenja kože i stimulacije produkcije sebuma. Hidratacija kože je od velikog značaja.

I naravno, jako je bitno da se bubuljice mehanički ne cede. Zašto?

Prvo, postoji mogućnost da će bubuljica izgledati vidljivije. Drugo, velike su šanse da će se ceđenjem stvoriti ožiljak koji je trajan.

Osim gore navedenih mogućnosti da tretirate Vaše akne, postoji niz tretmana koji predstavljaju ultimativno rešenje u borbi protiv upornih akni. Pomoću njih možete da umanjite postojeće, uz istovremeni uticaj na smanjeno ponovno pojavljivanje novih aknoznih promena.

1. Hemijski piling lica

Prvi tretman, koji predstavlja neizostavan postupak, pogotovo u zimskim mesecima je hemijski piling.

Pomoću kiselina, izazivamo kontrolisanu eksfolijaciju epiderma i stimulaciju reparatornih mehanizama u cilju smanjene produkcije sebuma. Odlično su se pokazale salicilna i mandelična kiselina u tretiranju aknozne kože.

Salicilna kiselina je zlatni standard za akne. Anbtibakterijsko, antiinflamatorno dejstvo i uticaj na smanjenu produkciju sebum čine da ova kiselina daje fantastične rezultate za masnu kožu, sklonu aknama. 

Mandelična kiselina je rešenje ukoliko pored akni, postoji i dodatna problematika u vidu hiperpigmentacija na koži.

2. PRX T33 preparat

Kao rešenje, a samim tim i najtraženiji tretman prethodnih meseci pokazao se novi tip hemijskog pilinga, tačnije biorevitalizacija bez igle.

U pitanju je PRX T33 preparat , koji posredstvom manjih koncentracija kiselina daje fantastične rezultate u tretiranju akni, ožiljaka od akni i hiperpigmentacija. Sekundarno, predstavalja odličan preparat u tretiranju bora i nezi kože.

3. Alma Derma Clear

Kao treći tretman koji se pozicionirao u cilju prevencije akni je čišćenje lica Alma Derma Clear aparatom.

Umesto bolnih kozmetičkih tretmana i ceđenja bubuljica odaberite komforan i bezbolan tretman, takođe efikasniji kod osoba sa masnom kožom sklonoj aknama. Natapajući kožu blagim kiselinama, vitaminima, antioksidansima, zajedno sa blagim vakum sistemom, sva nečistoća, sminka i mrtve ćelije na površini kože bivaju otklonjeni. 

Na kraju, akne predstavljaju problem koji je teško iskoreniti, međutim, ukoliko ih tretirate tretmanima koji su namenjeni upravo Vama, ne moraju biti praćene komplikacijama u vidu ožiljaka i hiperpigmentacija.

Individualnim pristupom i blagovremenom dijagnostikom, može se učiniti da budete zadovoljni Vašom kožom i da samouvereno nosite svaku sledeću neravninu na Vašem licu.