Skip to content

Jesenja i letnja nega lica i tela i njihove razlike

Došla je jesen!

Sa njom se privelo kraju toplo, sunčano vreme koje se prožimalo više meseci, i čini nam se, bilo u punom jeku što se tiče vreline i sparine.

Konačno možemo da se osvežimo nakon tropskih temperatura, međutim, na koji način da svoju kožu i negu tela prilagodimo novim vremenskim uslovima? Dani su postali kraći, noći duže, hladnije.

Počinje sezona grejanja i boravljenja u zatvorenom prostoru.

Da li to ima bilo kakav uticaj na moju kožu ? 

Primetim da mi je tokom zime koža suvlja, da pecka i svrbi u predelu bedra, nadlaktica, pogotovo ukoliko nosim debelu garderobu ili džemper. Mogu li da pomognem svojoj koži da se odupre uticaju hladnog i suvog vazduha tokom zime ?

Ovo su najčešće dileme pacijenata o svakodnevnoj rutini nege lica i tela tokom zime, a sve u cilju prevencije pojave različitih promena na koži, ekcema i sl.

Bitan faktor u pravilnoj nezi kože je pravilna hidratacija kompletne kože.

Adekvatan odabir krema i losiona sa hidrirajućim dejstvom je izbor broj jedan u prevenciji isušivanja kože nepovoljnim vremenskim uslovima. Kao dodatak pravilnoj nezi, mogu se dodati ceramidi, kao zaštitni faktor koji kožu obezbeđuje u zimskim danima.

Zbog čega su ceramidi bitni?

Ceramidi predstavljaju esencijalne masne kiseline koje se nalaze u koži. Imaju ulogu u zaštiti kože od uticaja spoljašnje sredine, te se njihov nedostatak dovodi u vezu sa oštećenjima kože koja postaje podložna nepovoljnim vremenskim uslovima.

Imperativ u nezi kože tela je dodatno hidriranje kože koja je ispucala od suvog vazduha zbog grejanja radijatora ili drugih peci. Upotreba dobre hidratantne kreme koja je masnija, koja dodatno nadoknađuje vodu koži je svakako za preporuku.

Lice Devojke - Hemijski Piling - Brana Estetic

Početkom jeseni, sa smanjenjem broja sunčanih dana, u mogućnosti smo da radimo tretmane koji se izbegavaju tokom proleća i leta.

To su svakako hemijski pilinzi koji se primenjuju u cilju nege kože i rešavanja problematike u vidu hiperpigmentacija, ožiljaka od akni i drugih.

Jedini deo godine gde su ovakve procedure bezbedne i praćene minimalnim komplikacijama u smislu pojave dodatne problematike za lečenje.

Jesen je period u kojem možemo da se podvrgnemo i laserskim tretmanima u cilju podmlađivanja ili lečenju akni i drugih neravnina na koži.

Zbog čega ove tretmane možemo da radimo samo tokom jesena i zime?

Hemijski pilinzi kojima se poboljšava kvalitet i struktura kože pomoću različitih kiselina u cilju uklanjanja površinskog sloja kože te stimulacije obnavljanja novog tkiva.

S obzirom da je osnovna uloga kože zaštitna, logično je da je koža vulnerabilna nakon procedura hemijskim pilinzima i laserima te je potreban period oporavka kako bi se prevenirao nastanak dodatnih hiperpigmentacija, o kojoj smo pisali više ovde.

Tu se ogleda važnost pridržavanja saveta lekara i stručnog lica, te su ove procedure, uglavnom rezervisane samo za period sa manjim brojem sunčanih dana, tačnije za jesen/zimu. Hemijski pilinzi  su praćeni fantastičnim rezultatima, nakon kojih koža postaje regenerisana, hidriranija, blistavija. Ten je ujednačen a fine bore i flekice su manje vidljive.

Iako je trenutno period hladnog vremena gde se slojevito oblačimo i ne planiramo odmore u tropskim sredinama, nega tele bi trebala i dalje da bude imperativ, pogotovo ukoliko želimo da spremni dočekamo proleće i nove tople dane.

Balansirana ishrana i fizička aktivnost je svakako na prvom mestu  u pravilnoj nezi tela, samim tim i kože. Međutim, pravilan režim života možemo da upotpunimo nekim od apartaturnih tretmana za preoblikovanje tela, kojima negujemo kožu koja postaje kvalitetna, dobrog tonusa bez celulita i opuštenosti.

Aparat koji se tokom letnjih dana pokazao nezaobilaznim u bezbolnom i bezbednom preoblikovanju tela je svakako Venus Legacy, koji predstavlja medicinski uređaj, jedini sertifikovan za negu tela i redukciju celulita.

Aparat kojim na neinvazivan način, bez perioda oporavka zatežemo kožu, smanjujemo pojavu celulita i višak vode, pokazao se kao broj jedan u obezbeđivanju glatke i čvrste kože lica i tela.

Svakako, ne treba zanemariti efekte presoterapije u cilju nege fizičkog zdravlja. Uspostavljanjem adekvatne cirkulacije limfe i stimulisanjem limfnog sistema, ne samo da smo doprineli imunološkom sistemu da adekvatno obavlja svoj posao već smo, indirektnim putem, povoljno delovali na kožu, potkožno masno tkivo pa i na celulit.

Zgodno telo i noge manekenke na brodu - Brana Estetic - Presoterapija za zdravlje

Poboljšavanjem krvotoka u koži dolazi do njene pojačane ishranjenosti te ona postaje kvalitetnija, podmlađena sa podstaknutom sintezom kolagena i elastina.

Kada uporedimo našu negu lica i tela u različitim delovima godine, vidimo da se, ipak, određene stvari moraju korigovati, tačnije, prilagoditi promeni vremenskih uslova.

Koža je organ koji najviše trpi promeni uslova spoljašnje sredine jer je izložena konstantim iritacijama.

Pravilno negovana koža se pravilno odupire svim negativnim uticajima i nastavlja na adekvatno obavlja svoju zaštitnu ulogu.

Kožu negujete spolja, upotrebom različitih tretmana ili postupaka, na pravi način, u pravo vreme.

Istovremeno, osim spoljašnje nege, od izuzetnog značaja je tzv. „nega iznutra“ gde balansiranom ishranom, fizičkom aktivnošću i umerenim stilom života brinemo da je naše psihofizičko zdravlje u pravoj ravnoteži.

Jer, zdravo telo je lepo telo.