Skip to content

Šta je limfna drenaža i koji su njeni benefiti?

Koliko ste puta čuli da se neko oko Vas žali da se oseća otečeno ili „naduto“?

Da li ste imali nekada osećaj da ste „teški“ i da se usporeno krećete ili mislite?

To je sve posledica neadekvatne funkcije limfnog sistema koji je, zbog svoje neaktivnosti, doveo do nagomilavanja tečnosti i toksina koji izazivaju u nama subjektivan osećaj umora, pospanosti, usporen tok misli i slično.

Nedostatak kretanja i „moderan“ način života, prilikom kojeg sate provodimo sedeći ispred kompjutera ili stojimo, dovodi do usporenog rada limfnog sistema. Potrebno je da uradimo nešto što će pokrenuti limfu , a samim tim i eliminaciju toksina i produkata metabolizma koji se nakupljaju i dovode do poremećaja rada pojedinih procesa u organizmu.

Šta je to limfa i limfni sistem?

Limfni sistem predstavlja glavni imunološki i detoksikacioni mehanizam našeg organizma.

Sastoji se iz limfe, limfnih krvnih sudova, limfnih čvorova i limfnih organa.

Limfa predstavlja tečnost, koja za razliku od krvi ne poseduje crvene krvne elemente, već bela krvna zrnaca koja su deo odbrambenog sistema organizma.

Pored belih krvnih zrnaca poseduje proteine, masti i druge produkte metabolizma, i prenosi se od ćelija, kroz limfne kapilare do limfnih krvni sudova.

Duž limfnih krvnih sudova nalaze se limfni čvorovi u kojima se odvija borba organizma sa infekcijama i malignim oboljenjima. 

Limfni sistem ne poseduje nikakav “motor za pokretanje”, već funkcionalnost zasniva na fiziološkom radu mišića i normalnim procesom disanja.

Već spomenut statički način života ne predstavlja dovoljan stimulans za normalnu funkcionalnost limfnog krvotoka te se stvara potreba da se oslonimo na proceduru koja se naziva limfna drenaža.

Limfnom drenažamom težimo da održavamo limfni sistem u „kondiciji“ kako bismo nulirali loše strane neredovnog i neregulisanog života.

Kome je sve namenjena limfna drenaža?

Limfna drenaža se pre svega preporučuje osobama sa limfedemom i otocima , tj.svima onima koji žele da urade nešto sa svojim zdravljem.

Limfna drenaža se takođe preporučuje preventivno, u cilju sprečavanja nastanka pojedinih oboljenja, a pre svega kod osoba koji dugo sede, stoje ili vode neregulisan način života.

Limfna drenaža može biti ručna, međutim veliki pomak se dešava u svetu MAŠINSKE limfne drenaže, koja predstavlja efikasnu i naprednu metodu stimulacije funkcionisanja limfnog sistema.

Koji tip limfne drenaže preporučujemo u Poliklinici „dr Brana Kovačević“?

Kao i za svaku dosadašnju uslugu, odlučili smo se za aparat proverenih karakteristika koji je najefektivniji u svojoj oblasti.

Ballanser Pro je najsavremeniji medicinski uređaj i jedini registrovan iz oblasti anticelulit i antiaging masaže tela.

U sklopu programa, poseduje indikacije za određena zdravstvena stanja. Potpuno je bezbedan, tretmani su istovremeno efikasni i prijatni.

Ono što ga čini drugačijim od drugih aparata za limfnu drenažu je posedovanje posebno dizajnirana, dvadeset četiri komorna sistema koja su međusobno nezavisna, i u kojima se pritisak stvara kontrolisano  i širi se poput savršenog talasa.

Takođe, poseduje feedback mehanizam koji nam omogućava da u svakom momentu pratimo tačnu promenu pritiska u komorama.

Koje efekte izaziva Ballanser Pro?

Osnovni benefit koji dobijamo ovom vrstom presoterapije je detoksikacija organizma koja nastaje kao posledica značajno poboljšane limfne cirkulacije koja eliminiše toksine i raspale produkte metabolizma.

Uklanja se osećaj „teških nogu“ kao i osećaj nadutosti zbog činjenice da se metabolizam ubrzava te te nema zadržavanja tečnosti.

Treći benefit podrazumeva dejstvo terapije na kožu.

Naime, stimulacijom cirkulacije u koži dolazi do njene pojačane ishranjenosti te postaje kvalitetnija, sa boljim tonusom, a samim tim se podstiču procesi podmlađivanja zbog čega postaje zategnutija i zdravija.

Efekat koji ne možemo da zanemarimo je prevencija nastanka celulita ili redukcija već postojećeg.

Nakon samo nekoliko tremana celulit nestaje u znatnoj meri.