Skip to content

Hiperpigmentacije i rešenje posle godišnjeg odmora

Svi smo jedva dočekali godišnji odmor i odlazak na morske plaže i ležaljke.

Višemesečni umor koji smo skupljali na poslu želimo da rešimo na dvonedeljnom ispijanju koktela na plaži i aktivnom sunčanju kako bismo nakupili baterije za nove radne pobede.

U svoj toj želji koliko Vas se vratilo sa „novim prijateljem “ u predelu lica, vrata, šaka, koje ne mogu da se „speru“ ni posle više nedelja, a zovemo ih „pegice“ ili hiperpigmentacije ? Sunčevi zraci osim probleme sa pegicama mogu da dovedu do pojave drugih, ozbiljnijih promena kao što su alergije, fotostarenje kože i na kraju, do karcinoma kože.

Šta je ono što smo trebali da uradimo, a nismo, ili šta smo to pogrešno razumeli kada smo se štitili od sunčevih zraka te sad imamo novu problematiku koju treba rešiti?

Na koji način treba da tretiramo kožu koja je bila izložena suncu nakon godišnjeg odmora?

Odgovore na ova pitanja ćemo u daljem tekstu razložiti i navesti načine koje koristimo u borbi protiv hiperpigmentacija u našoj poliklinici,  „dr Brana Kovačević “.

Šta su hiperpigmentacije? 

Hiperpigmentacije predstavljaju lokalizovana polja u ravni kože, različite veličine i oblika, a nastaju kao posledica prekomerne produkcije melanina, pigmenta koji daje prirodnu boju našoj koži.

Hiperpigmentacije mogu biti prezentovane na nekoliko načina: kao stračke pege ili pigmentacione fleke poreklom od sunčevih zraka.

Lokalizovane su na mestima koja su izložena direktnom dejstvu sunčevih zraka, a to su lice, šake, ruke, itd.

Drugi tip hiperpigmentacije predstavljaju melazme ili kloazme, veća polja koja su uglavnom lokalizovana na licu i rukama i u najvećem broju slučaja se javljaju u trudnoći, pod dejstvom hormona, kontraceptivnih tableta i drugih lekova.

Postinflamatorne hiperpigmentacije su dosta čest vid hiperpigmentacija, a  nastaju na mestima prethodnih „povreda kože “ prouzrokovane određenim tretmanima, hemijskim pilinzima, i sl.

Zbog čega nastaju hiperpigmentacije ?

U zavisnosti od vrste hiperpigmentacija, u većini slučajeva postoji okidač za prekomernu sintezu melanina u određenoj regiji lica i tela. 

Glavni faktor u nastanku hiperpigmentacija su sunčevi zraci, tačnije preterano izlaganje suncu dovodi do poremećaja sinteze melanina koji predstavlja prirodnu zaštitu od UV zraka, te se nejednako raspoređuje u vidu fleka po koži lica i tela.

Drugi bitan činilac predstavlja hormonski disbalans, češće se javlja kod žena usled prekomerne produkcije estrogena i progesterona koji stimulišu lučenje melanina.

Određene bolesti kao što su oboljenja gastrointestinalnog trakta, autoimune bolesti često dovode do pojave hiperpigmentacija.

Poslednjih godina dominantan faktor u nastajanju ovih promena predstavlja upotreba različitih lekova, antibiotika, antiepileptika i drugih.

Prevencija hiperpigmentacije i rešavanje ukoliko ih već imamo?

Bitna stvar je edukacija opšte populacije na koji način mogu da se zaštite od dejstva sunčeve svetlosti i UV zraka.

Izbegavanje izlaganja suncu kao i dozirano sunčanje najbitniji su faktori u prevenciji nastanka hiperpigmentacija.

Devojka na brodu - Brana Estetic - Blog

Ukoliko se ipak izlažemo suncu, nega kože je od izuzetnog značaja.

Upotreba preparata sa određenim SPF nivoom se podrazumeva u intervalu od pola sata pre izlaganja suncu i ponovnim nanošenjem nakon nekog vremenskog perioda.

Potrebno je izbegavati sunčanje u periodu najintenzivnijeg zračenja, kao i nošenje zaštitnih šešira i garderobe u cilju sprečavanja nastanka hiperpigmentovanih polja na koži.

Ukoliko su se hiperpigmentacije ipak stvorile, prvo što treba da znamo je njihovo poreklo kako bismo mogli da utičemo na njihovo rešavanje, a istovremeno da sprečimo ponovno pojavljivanje.

Pre svega se treba obratiti stručnom licu, lekaru, specijalisti dermatologije kako bi procenio tip hiperpigmentacija i predložio šemu za njihovu redukciju. U terapiji se, pored izbegavanja provocirajućih faktora mogu koristiti preparati sa depigmentacijskim efektom koji imaju za cilj izbeljivanje pigmentnih promena.

Hemijski pilinzi su se pokazali kao najefikasnije rešenje za tretiranje pigmentnih lezija na koži, bilo da se radi na licu,vratu ili dekolteu. Upotrebom kiselina različite koncentracije postižemo ubrzanu eksfolijaciju kože prilikom koje se uklanjaju površinski slojevi kože. Idealan je, ukoliko osim hiperpigmentacija postoje i druge promene na koži kao što su ožiljci ili akne.

Hemijski pilinzi se, zbog načina dejstva, preporučuju samo tokom zime, tačnije u periodima sa minimalnim prisustvom sunčevih zraka kako se ne bi stvorili uslovi za pojavu novih hiperpigmentacija. Drugi vid terapije koja se može primenjivati u cilju depigmentacije promena su procedure mezoterapije i PRP (Platelet rich plasma).

Mezoterapija predstavlja tretman prilikom kojeg se aplikuju kokteli u srednji sloj kože koji dovode do pojačane hidratacije i ishranjenosti kože, samim tim uklanja već stvorene nepravilnosti na koži. Ultimativni je tretman u pravilnoj nezi kože kao i prevenciji stvaranja druge problematike kao što je hiperpigmentacija.

Druga procedura koja se pokazala efikasnom u lečenju i smanjivanju hiperpigmentacija je PRP tretman. Korišćenjem sposobnosti sopstvene krvne plazme omogućavamo našim ćelijama regeneraciju i oporavak od uticaja štetnih faktora kao što su sunčevi zraci i drugi.

Hiperpigmentacije su promene koje predstavljaju izazov u rešavanju.

Poznavajući mehanizme nastanka, pažnju treba usmeriti na njihovoj prevenciji i zaštiti od faktora koji, u sigurnoj meri, utiču na njihovo pojavljivanje.  Međutim, ukoliko su se , ipak pojavile, obraćanjem stručnom licu dobićete odgovore na sva Vaša pitanja i pojavu hiperpigmentacija svesti na minimum.