Skip to content

Botoks – Za ili protiv?

Iako se botoks primenjuje u medicini decenijama unazad, i dalje su prisutna podeljena mišljenja o tome da li je bezbedno koristiti ga ili ne. Jedan je od kontraverznijih tretmana zbog pogrešne pretpostavke da je štetan po zdravlje, međutim i pored te činjenice, i dalje prednjači po učestalosti u odnosu na druge tretmane iz oblasti estetske medicine.

Kada vidite poznate ličnosti na crvenom tepihu, znajte da je za njihov „mladalački izgled kože“, prirodan i osvežen izraz lica bez bora zadužen upravo botoks, koji je i dan danas neprevaziđen tretman za podmlađivanje.

Pacijenti su nepoverljivi, da li zbog neinformisanosti ili nekih drugih razloga, ili će to, pak, biti zbog velikog broja „unakaženih “ lica usled nestručnog aplikovanja botoksa.

Ponude za estetske korekcije možete videti na svakom ćošku, te je potrebno adekvatno uputiti pacijenta da bira stručna i edukovana lica, pre svega se misli na lekare, specijaliste u svojoj oblasti, za aplikovanje kako botoksa tako i drugih materijala u cilju antiaginga.

U narednom tekstu ćemo se osvrnuti na najčešća pitanja i nedoumice pacijenta vezana za botoks, na koji način se primenjuje i koje su zablude vezane za njegovu primenu.

Šta ustvari predstavlja botoks ?

Botoks je naziv za botulinski toksin koji se dobija od prečišćenog neurotoksina bakterije Clostridium botulinum.

Preparat koji se koristi u estetskoj medicini je prečišćen, obrađen i prisutan u maloj koncentraciji što ga čini bezbednim. Pored upotrebe u antiaging medicini, botulinski toksin se upotrebljava u neurologiji i oftalmologiji u lečenju migrene, multiple skleroze i drugih.

Na koji način deluje botoks ?

Botoks se ubrizgava na tačno određena mesta ispod površine kože, pri čemu dovodi do smanjivanja preterane kontrakcije mimične muskalature koja se smatra uzrokom nastanka dubokih bora.

Njegovim aplikovanjem duboke bore se znatno ublažavaju, a istovremeno se sprečava pojava novih.

Iako postoje podeljena mišljenja da botoks blokiranjem rada mimične muskalature dovodi do tzv „ plastičnog izgleda“, to u praksi nije slučaj jer, pravilnim doziranjem od strane lekara koji je sertifikovan za njegovo aplikovanje, dobijamo samo ublažavanje bora uz zadržavanje mogućnosti eskpresije emocija.

I dalje je moguće iskazati sreću, tugu i ostale emocije, međutim, ukoliko se primeni veća količina botoksa, stanje je prolazno jer se botoks eliminiše za period od 6 meseci.

Efekti nakon aplikacije botoksa su vidljivi nakon 4 do 6 dana, nakon čega dolazi do smanjenja funkcije mišića i posledičnog zatezanja kože i ispravljanja bora. Pun efekat je vidljiv nakon 10 do 14  dana.

Pravo vreme za primenu botoksa?

Postoje zagovornici da botoks ne treba koristiti dok bore ne budu dovoljno duboke, odnosno da su tek žene nakon 50. godine „pravi“ kandidati.

Imajući u vidu činjenicu na koji način botoks dovodi da redukcije bora, može se reći da je njegovo aplikovanje kod mlađih osoba koje još uvek nisu razvile bore opravdan, jer se postepenim aplikovanjem malih količina botoksa odlaže nastajanje dubokih bora, odnosno koža na ovaj način duže ostaje zategnuta i podmlađena.

Svakako ne treba zaboraviti negu kože lica, bez obzira da li ste korisnik botoksa ili ne, iz prostog razloga što se botoksom ne tretira kompletna regija lica već samo pojedini delovi.

Botoks se lepo kombinuje sa ostalim procedurama iz antiaging medicine koje imaju ulogu u nezi kože, a to su mezoterapijahemijski pilinziaparaturni tretmani lica, itd.

Ko je sve kandidat za upotrebu botoksa ?

Botoks je namenjen osobama sa veritkalnim borama na čelu, između obrva, kao i osobama sa borama oko očiju.

Mogu ga koristiti osobe u cilju prevencije nastanka dubokih bora. Botoks takođe daje dobre rezultate kod asimetrije obrva ili kapaka. Naravno da postoje pacijenti koji nisu kandidati za primenu botoksa kao i da se botoksom ne mogu tretirati sve regije lica.

Bez obzira na popularnost, on nije namenjen svima. Tretmanu botoksom se ne mogu podvrgnuti trudnice, dojilje, pacijenti koji imaju neki neurološki poremećaj, osobe sa određenom hroničnom terapijom, itd. Istovremeno, botoksom se ne tretiraju bore u donjoj trećini lica, bore oko usana i slične regije lica.

Tretman aplikovanja botoksa u Poliklinici „dr Brana Kovačević“ ?

Nakon pregleda pacijenta i procene da li je kandidat za datu terapiju, pristupa se tretmanu pri čemu ceo proces obavlja lekar, specijalista u svojoj oblasti i sertifikovan za primenu botoksa.

Bitna stvar za pacijente je činjenica da se tretmani rade sa registrovani preparatima, što govori o njihovoj bezbednosti , i minimalnoj mogućnosti komplikacija.

Bilo kako bilo, kao i svaku proceduru koju radite na svom telu, ona mora biti praćena maksimalnoj informisanosti i odluci da ste potpuno sigurni da li je upravo ona namenjena Vama.

Ukoliko se ipak odlučite za nju, druga bitna stvar je da negu Vaše kože prepustite stručnom licu, lekaru koji iza sebe ima višegodišnji rad u oblasti estetske medicine.

I na kraju, kako bi Vaše zadovoljstvo bilo što veće, oslonite se na svoje želje i stavove, neosvrćući se na to šta će ko reći i misliti. Jer, ipak, nega Vašeg tela je u pitanju.