Skip to content

Šta je alopecija i kako je unaprediti?

Zamislite da ujutru kada se probudite na jastuku zateknete pramen svoje kose?

Ili se jednog dana pogledate u ogledalo i primetite da deo kose nedostaje?!

Da li se pronalazite u grupi žena kojima je nakon porođaja kosa počela da opada u pečatima?

Samo oni koji su iskusili ovako nešto mogu da posvedoče o količini straha koju su osetili zbog činjenice da im se na telu dešava nešto, a da ne znaju šta predstavlja i zbog čega se uopšte pojavilo.

Alopecija je stanje koje je dosta često prisutno kako kod muškaraca tako i kod žena. Imajući u vidu činjenicu da ženama kosa predstavlja oličenje lepote i ženstvenosti, jasno je da je alopecija povezana sa strahom i gubitkom samopouzdanja.

Šta uopšte predstavlja alopecija?

Alopecija je stanje koje se odnosi na pojačan gubitak kose koje prouzrokuje ćelavost.

Kosa tokom života ima periode normalnog opadanja kao sastavni deo ciklusa folikula dlake. Rast dlačica prolazi kroz nekoliko faza:

  • anagen fazu koja predstavlja aktivan rast,
  • katagen fazu prilikom koje dlačica ispada
  • telogen fazu u kojoj je folikul dlake u stanju mirovanja

Normalna količina dlačica koja otpadne u toku dana je oko 60 do 100, sve preko toga se smatra preteranim opadanjem. Kada govorimo o alopeciji, u najvećem broju slučaja govorimo o preteranom opadanju dlačica na glavi, tj. na pojavu ćelavosti kao posledicu toga, međutim, kod pojedinih osoba, suvišno opadanje dlačica se može manifestovati gubitkom trepavica, obrva, dlačica na rukama i nogama.

Veliki broj faktora ima uticaj na folikul dlake, samim tim na rast i gustinu dlačica. Poznavajući te faktore pomaže nam u pronalaženju uzroka nastanka nekog oblika alopecije. Nasledni faktori, hormonski disbalans, infekcije skalpa navode se kao najčešći prouzrokovači alopecije.

Pored njih, veliku ulogu imaju stres i upotreba određenih medikamenata, da bi u poslednje vreme, neodgovarajuća nega kose i agresivni frizerski tretmani bili česti uzroci preteranog gubitka kose.

Na koji način se manifestuje alopecija?

Alopecija nije stanje koje je bolno, međutim, u nekim slučajevima može biti pojava koja je izuzetno neprijatna uz pojavu gubitka samopouzdanja.

Kod pojedinih osoba manifestuje se istanjenjem dlačica u predelu korena, kod drugih može biti praćena opadanjem pramenova u pečatima ili kompletnim opadanjem kose.

Ukoliko imate neki vid preteranog opadanje kose, potrebno je da se obratite specijalisti dermatovenerologije kako bi se otkrio uzrok alopecije i uključila potrebna terapija.

Alopecija je stanje koje ne mora biti trajno ukoliko se na vreme uključi lekar u pronalaženje uzroka.

Izbegavanjem štetnih faktora može biti praćeno poboljšanjem kvaliteta kose i smanjenjem njenog dodatnog opadanja.

U zavisnosti od uzroka alopecije, pravilna ishrana, izbegavanje agresivnih frizersko – kozmetičkih tretmana u vidu jakih farbi, hidrogena, azotnih materija mogu dovesti do lepih rezultata u suzbijanju alopecije.

U slučaju infekcije ili hormonskog disbalansa, upotreba losiona na bazi antiinflamatornih lekova ili uticaj na hormoski status mogu biti od izuzetnog značaja u usporavanju i lečenju suvišnog opadanja dlačica. Međutim, postoje vrste alopecije gde se proces može unaprediti, tačnije usporiti, jer su procesi ireverzibilni ili genetski determinisani.

Šta raditi u tim slučajevima? Na koji način alopeciju unaprediti ?

Rešenje mogu biti PRP i mezoterapija kose, bezbedne i efikasne procedure koje na brz i neinvazivan način smanjuju suvišno opadanje kose i podstiču rast nove, kvalitetnije, pigmentisane kose!

Šta je mezoterapija kose i kome se preporučuje ?

Mezoterapija kose predstavlja idealno rešenje u borbi protiv alopecije i suvišnog opadanje dlačica. Idealna je za one koji žele da podstaknu rast novih dlačica, obnove i ojačaju folikul dlake kako bi se sprečilo dodatno opadanje, pospešio kvalitet novonastale kose, smanjilo mašćenje poglavine.

Mezoterapija se pokazala kao dobro rešenje za hidriranje kose kojoj se vraća sjaj i vitalnost.

Mezoterapijom kose se uspešno leči nasledna alopecija, opadanje kose u pečatima, kosa koja sporo raste i kojoj su dlačice tanke i lako pucaju.

Druga procedura koja je našla svoje mesto u terapiji alopecije je PRP kose.

Ono što je od bitnog značaja kada govorimo o PRP proceduri je činjenica da nakon tretmana kosa koja raste je pigmentisana!

Upotrebom sopstvene krvne plazme bogate trombocitima, dolazi do regeneracije ćelija i njihovog zaceliavanja. PRP kose predstavlja deo regenerativne medicine prilikom koje se utiče na rast i gustinu kose, smanjuje njeno opadanje, a kosa postaje bujnija i kvalitetnija.

Ove dve procedure, ukoliko se kombinuju, daju fantastične rezultate kako Vaša kosa ne bi suvišno opadala, a novostvorena bila jaka i kvalitetna. Mezoterapija kose i PRP se preporučuju svakom koji imaju neki vid pojačanog opadanja dlačica, probleme u vidu istanjene i oštećene kose.

Pored navedenih tretmana, postoji pregršt drugih koji se kombinuju u lečenju alopecije.

Koji tretman je namenjem baš Vama zavisi od toga koji je tačan uzrok suvišnog opadanja dlačica, pri čemu se ogleda važnost pregleda specijaliste dermatologije.

Za koju god proceduru da se odlučite, znajte da je ponekad za sprečavanje posledica alopecije i njenog suzbijanja najvažnije strpljenje i pravilna nega.