Skip to content

Šta predstavlja PRP tretman i kako se primenjuje?

Starenje i podmlađivanje postaju dve teme koje okupiraju sve veću pažnju kod ljudi, a ponajviše žena.

Razvojem medicine dolazi do poboljšanja kvaliteta života i rešavanja različitih bolesti, pri čemu se produžava prosečan životni vek čoveka, zbog čega postoji sve veća težnja da se, neminovni proces, koji nazivamo starenje uspori u što većoj meri.

Starenje podrazumeva složen proces koji se dešava na nivou svih tkiva, međutim,  prvo na čega pomislimo kada pričamo o starenju je opuštena, izborana koža na licu, koja više ne odoleva sili Zemljine teže.

Faktori koji utiču na starenje

Faktori koji doprinose procesu starenja se grubo mogu podeliti na one na koje možemo, i na one na koje ne možemo da utičemo.

Verovatno ste nekada upoznali ženu kojoj godine života nisu u skladu sa izgledom kože lica i tela, kao i da su njena mama i baka identično „iznele“ svoje godine.

To nam ukazuje na činjenicu da je genetika jedan bitan faktor koji diktira način i brzinu dešavanja promena koje nazivamo starenje.

Ishrana, pušenje, izlaganje suncu, aerozagađenja i neredovna nega predstavljaju faktore koji mogu dovesti do progresije procesa starenja kroz hronično izlaganje kože oksidativnom stresu i stvaranju slobodnih radikala koji oštećuju ćelijske strukture.

Promene koje se dešavaju tokom procesa starenja zahvataju svaku strukturu kože, a na površini ih vidimo kao znake starenje.

U površinskom sloju kože koji nazivamo epiderm, postepeno dolazi do slabljenja regeneracije ćelija pri čemu dolazi do povećane osetljivosti na UV zrake, te opadanju imunološke funkcije kože koja postaje osetljiva na različite kožne bolesti i gubi sposobnost zarastanja tkiva.

U srednjem sloju, tzv. dermisu opada koncentracija kolagena i elastina te se javljaju fine linije i bore.

Opada sinteza hijaluronske kiseline te koža postaje suvlja, gubi se svežina i blistavost. ,

Kao posledica gubitka potkožnog masnog tkiva, stvaraju se duboke bore, upadaju obrazi i smanjuje se sposobnost zarastanja rana.

Kako možemo da usporimo ove procese?

Na koji način da se bezbedno podmlađujem, a da, pritom, ne koristim preparate koji dodatno štete mojoj koži?!

Ovo je jedno od najučestalijih pitanja koje dobijamo od naših pacijenata koji posećuju našu Polikliniku „Dr Brana Kovačević“ u Novom Sadu.

Odgovor se nalazi u ultimativnoj proceduri za regeneraciju kože i usporavanju procesa starenja: PRP tretman, procedura podmlađivanja sopstvenom krvnom plazmom bogatom trombocitima.

Šta je krvna plazma i čemu služe trombociti?

Krvna plazma predstavlja tečni deo krvi, bogata je krvnim ćelijama, enzimima, hormonima, proteinima…

Trombociti su krvne ćelije koje primarno imaju ulogu u zgrušavanju krvi.

U svom sastavu imaju granule i proteinske filamente, pri čemu se unutar granula nalaze faktori rasta, činioci koji su od izuzetne važnosti kada je proces regeneracije tkiva u pitanju.

Upravo ta činjenica omogućava upotrebu trombocita i sopstvene krvne plazme u antiaging svrhe, pri čemu uspešno regenerišemo tretiranu kožu i time usporavamo procese starenja.

PRP procedura je pronašla svoj put u estetskoj medicini 2006.godine, da bi se pre toga, pa i dan danas, upotrebljavala u kardiologiji i ortopediji u cilju reparacije povredjene hrskavice, ligamenata, osteomuskularne problematike.

U moru procedura i mesta na kojima se sprovode tretmani lica pa i PRP tretman, potrebno je izdvojiti one koji date procedure obavljaju na adekvatan način, uz upotrebu registrovanih setova za PRP, a ne obične epruvete koje nemaju mogućnost adekvatnog izolovanja trombocita i faktora rasta.

PRP tretman ima složenu pripremu i postupke, a sve u cilju izolovanja što veće koncentracije faktora rasta.

Kome se preporučuje PRP tretman ?

PRP tretman je namenjen pacijentima koji žele da imaju kontrolu nad procesom starenja, da se na bezbedan način podmlađuju i neguju svoju kožu.

Pravilnim tretiranjem uklanjaju se bore, ujednačava ten, održava se tonus i svežina kože. Izvanredne rezultate daje u pospešivanju rasta i prevenciji ponovnog opadanja kose kod osoba sa alopecijom. Namenjen je onima koji žele da izbegnu agresivne tretmane.

Kako izgleda PRP tretman u Poliklinici „Dr Brana Kovačević“ u Novom Sadu?

Neposredno pre tremana, koji predstavlja jednostavnu proceduru, lekar  pregleda pacijenta nakon čega se vadi  pacijentova krv iz koje će se, posebnim postupkom, izdvojiti trombociti.

Imperativ u radu nam je usluga po najvišim principima, te smo se u skladu sa tim odlučili, da u radu koristimo registrovane PRP setove, pomoću kojih izdvajamo maksimalnu kolicinu trombocita i faktora rasta, a odbacujemo komponente koje nisu potrebne, kao što su eritrociti i leukociti.

Izdvajanje se vrši uz pomoć posebnog aparata, centrifugiranjem krvi, pri čemu se centrifugirani prečišćeni serum aplikuje tehnikom mezoterapije u predeo lica, vrata, dekoltea…

Tretman PRP  je u svetu poznat još kao „Vampirski tretman“ ili „Drakulin tretman“ i namenjen je onima koji žele da neguju svoju kožu na jedan prirodan i bezbedan način.

Upravo činjenica da se koristi sopstveno tkivo, čini ovaj tretman apsolutno bezbednim, a koža je stimulisana na jedan prirodan način.

Kako napreduje nauka dolazimo do sve više saznanja da naše telo poseduje rešenje za usporavanje procesa starenja i besprekorne nege.

PRP tretman je dokaz da naše telo krije mogućnost regeneracije i reparacije sopstvenog tkiva, samo se postavlja pitanje da li znamo tu mogućnost da iskoristimo na najbolji mogući način.