Skip to content

Šta je laserska epilacija i kako funkcioniše?

U savremenom svetu, gde je svaka informacija dostupna, susrećemo se sa nizom problema kako odabrati pravu informaciju koja će biti u skladu sa našim potrebama?

Na koji način prepoznati, da ono što nam se predstavlja kao ultimativno rešenje, nije obična prevara, koja ne samo da nas može koštati novca već i zdravlja?!

Tema koja je sve aktuelnija u poslednjih nekoliko godina je svakako laserska epilacija ili procedura trajnog uklanjanja suvišnih dlačica.

Na koji način se možemo trajno rešiti problema uraslih dlačica i iritacija kože kao posledice svakodnevne upotrebe brijača?! Da li je bezbedno podvrgnuti se proceduri trajnog uklanjanja suvišnih dlačica i da li prilikom iste, telo bude izloženo nekim vrstama štetnog zračenja? Da li možda probati sa klasičnom depilacijom? A kako stvari stoje sa elektrolizom?

Na ta, kao i mnoga druga pitanja vezana za proces laserske epilacije potrebno je dati odgovor, što predstavlja pravi izazov zbog činjenice da, u današnje vreme, u moru ponuda trajnog uklanjanja dlačica, veliki deo ponuda otpada na mesta koja vešto kriju poreklo aparata sa kojima se procesi obavljaju, te odgovore i edukaciju pružaju nestručna lica koja ne poseduju dovoljan stepen znanja o, naizgled naivnim, i bezbednim postupkom kao što je laserska epilacija.

Šta je trajna laserska epilacija?

Poliklinici „Dr Brana Kovačević“ u Novom Sadu, koja iza sebe ima višegodišnji rad i pregršt zadovoljnih pacijenata iz oblasti interne medicine, tačnije kardiologije, od nedavno ima otvorenu subjedinicu dermatologije i estetske medicine, gde se pored velikog broja usluga pruža i mogućnost trajnog uklanjanja suvišnih dlačica, tj.laserska epilacija.

Poverenje koje smo sticali godinama unazad, želeli smo da proširimo i na druge sfere medicine pri čemu kao imperativ stavljamo zdravlje pacijenta.

Razlozi zbog kojih se pacijenti javljaju radi laserske epilacije su uglavnom prisustvo problematike na koži kao što su urasle dlačice, upalni procesi na koži, iritacije i suvoća kože koja se javlja usled česte upotrebe brijača i mnoga druga stanja koja se sa lakoćom mogu rešiti nakon ciklusa laserske epilacije.


Sigurno ste čuli za izraz „trajna epilacija“.

To se odnosi na lasersku epilaciju prilikom koje se trajno uklanjaju dlačice, za razliku od svetlosne ili IPL epilacije  prilikom koje se dlačice samo „uspavaju“ bez trajnog efekta.

Ovu činjenicu spominjemo iz razloga što  su internet stranice preplavljene ponudama trajne epilacije a da procedure obavljaju na „nemedicinskim aparatima“ ili aparatima za koje kriju poreklo!

Možda ste u toku prikupljanja informacija došli do podatka da laserska epilacija boli ? Naravno, pritom biste čuli da „lepota boli“ te da je bolna epilacija prihvatljiva.

Alma Soprano Titanium – Najsavremeniji laser ze epilaciju!

Zbog svega navedenog, u našoj ordinaciji u Novom Sadu smo se odlučili da pacijentima pružimo uslugu laserske epilacije na najsavremenijem medicinskom laseru današnjice, ALMA SOPRANO TITANIUM, koji predstavlja deo najinovativnije tehnologije iz oblasti laserske epilacije.

Epilacija sa Alma Soprano Titanium laserom je bezbedna, bezbolna, brza i bez mogućnosti oštećenja površine kože.

S obzirom da se radi o medicinskom laseru, rešavanje suvišnih dlačica se postiže ciljanom destrukcijom folikula dlake, bez oštećenja okolnih struktura ili prisustva štetnog zračenja,što ga čini bezbednim i komformnim za rad. 

Tokom procesa epilacije sa „nemedicinskim aparatima“ rešavanje dlačica nema trajni ishod zbog činjenice da se folikuli dlake procesom „uspavljuju“ te je očekivano da se rast dlačica u folikulima ponovno uspostavi.

Činjenica koja je od izuzetne važnosti za proces laserske epilacije kao i podatak koji laser Alma Soprano Titanium izdvaja u odnosu na druge lasere je mogućnost pružanja podjednako uspešne laserske epilacije na svim tipovima kože, što potpuno ruši predrasude da se laserska epilacija ne radi tokom leta.

Većina lasera funkcioniše po principu raspoznaje kontrasta između kože i dlake te da je idealan kandidat onaj pacijent sa svetlom kožom i tamnom dlakom.

To pravilo više ne važi zbog osobine lasera da ima mogućnost da uspostavlja tri talasne dužine laserskih zraka istovremeno, čime se omogućava efikasno tretiranje i preplanule kože tokom leta. 

Oštećenja kože i bolnost prilikom tretmana laserske epilacije više nisu problem, jer razvojem tehnologije, razvijao se i sistem hlađenja sonde čija temperatura prilikom kontakta sa kožom neposredno pre tretman iznosi -3 stepena Celzijusovih da bi nakon tretmana iznosila ne više od 33 stepena.

Logično je, da su laseri sa novijom tehnologijom „napredniji“ u odnosu na stare tehnologije, te proces laserske epilacije više ne mora da bude bolan i nekomforan. 

Kada pričamo o razlozima zbog čega se pacijenti odlučuju za proces laserske epilacije, spisak može biti dug.

Od estetskog momenta gde se akcenat daje na glatkoj i mekšoj koži zbog prestanka upotrebe brijača i depilacionih krema, do stvarne potrebe usled nekog zdravstvenog problema.

Pregled pre laserske epilacije je obavezan

Pregled, anamnestički podaci, kao i sama priprema su neizostavan deo u procesu laserkse epilacije, na prvom mestu radi procene da li je pacijent uopšte kandidat za trajno uklanjanje dlačica, te u kojoj meri se može očekivati redukcija dlačica.

Postoje stanja kao što su epilepsija, upotreba fotosenzitivnih lekova, kožna oboljenja koja predstavljaju prepreku za podvrgavanje samom procesu epilacije.

Trudnoća i period laktacije su relativne kontraindikacije, tj. čim žena izađe iz perioda navedenih stanja može pristupiti procesu laserske epilacije.

Druga vrsta informacija o zdravstvenom stanju koja želimo da dobijemo od pacijenata su potencijalno prisustvo oboljenja koja su dovela do prekomernog prisustva dlačica koja mogu da utiču na uspešnost laserske epilacije.

Hirzutizam predstavlja pojavu dlakavosti kod žena na mestima gde ih inače nemaju ili su prisutne u manjoj meri.

Može nastati kao posledica različitih oboljenja, najčeće je slučaj sa sindromom policističnih jajnika kod žena, te upotreba lekova ili prisustvo genetskih deformiteta.

Prepoznavanje od strane lekara je od izuzetnog značaja jer je, ponekad, to prvi kontakt pacijnenta sa lekarom koji je dužan da ga uputi na dalju dijagnostiku pre započinjanja procesa laserske epilacije.

Prisustvo stanja koja dovode do preterane stimulacije folikula dlake nije kontraindikacija za trajno uklanjanje dlačica, s tim da se mora napomenuti pacijentu da proces neće biti stopostotan.

Iz svega navedenog, jasno se izdvaja potreba da u procesu laserske epilacije dominantnu ulogu ima lekar, a sve u cilju zaštite zdravstvenog aspekta pacijenta.

Ukoliko se laserska epilacija planira, da li iz medicinskih ili estetskih razloga, bitno je obratiti se stručnom kadru koji laserske epilacije obavlja na proverenim, medicinskim i bezbednim laserima.

Uostalom, zdravo telo je lepo telo, ne treba ići daleko od te konotacije.

Vaša Poliklinika „Dr Brana Kovačević“, Novi Sad.