Skip to content

Kako odabrati najbolji laser za epilaciju?

Koji je najbolji laser za epilaciju? Da li je bezbedno raditi trajnu epilaciju u kozmetičkim salonima imajući u vidu da se sada ta usluga nudi na gotovo svakom koraku? Koga uopšte da pitam? Sve su to pitanja koja većina žena postavi sebi kada počne da razmišlja o laserskoj epilaciji. 

Ono što je standard u medicini i zlatni savet koji će vam pomoći da izbegnete nevolje prilikom tretmana jeste da ne radite trajnu epilaciju u kozmetičkim ustanovama ili klinikama u kojima se ne koriste medicinski laseri, i to iz razloga što su medicinski laseri jedini uređaji za bezbednu lasersku epilaciju koji daje trajne rezultate. Oni dovode do ciljane destrukcije samog folikula dlake pa ne mogu uništiti okolne strukture kože i takođe emituju nejonizujuće zračenje. Samim tim ne mogu izazvati promenu ili štetu na nivou ćelija, tako da su potpuno bezbedni po vaše zdravlje.

Koji aparat mi koristimo? 

Trenutno najbolji laser za epilaciju na tržištu i onaj koji mi svakodnevno koristimo jeste Alma Soprano Titanium. Ovaj aparat se u našoj višegodišnjoj praksi pokazao kao veoma pouzdan i efikasan, čemu mogu posvedočiti rezultati naših pacijenata, koji kažu da je tretman u potpunsti ispunio očekivanja i da su bezbolno došli do glatke kože i uspešno se rešili još jedne obaveze koja im je oduzimala vreme.

U nastavku teksta ćemo vam pružiti detaljne smernice o vrstama lasera, koji medicinski laseri su najbolji i šta jedne čini superiornim u odnosu na druge. 

Laseri u estetskoj medicini

Laseri predstavljaju prekretnicu u tretmanima lepote i zdravlja, i u estetskoj medicini se mahom koriste za tretmane obnavljanja kože, lečenje ožiljaka, akni, vaskularnih lezija, pigmentacija, uklanjanje tetovaža, trajnu epilaciju i smanjenje bora.

Laser je uređaj koji generiše intenzivno svetlosno zračenje, koje se kreće u istoj fazi i istom pravcu.

Kada govorimo o laserskom uklanjanju dlačica, laseri su usmereni na uništavanje folikula dlake bez oštećenja okolnog tkiva. Princip rada je jednostavan – laser emituje svetlost određene talasne dužine koja se apsorbuje od strane melanina u dlačici. Ova apsorpcija dovodi do toplotnog oštećenja folikula, sprečavajući dalji rast dlačica.

Postoje dve vrste laserskog uklanjanja dlaka, a to su fotoepilacija i laserska epilacija. I dok se fotoepilacija ne može raditi na tamnoj ili preplanuloj koži, laserska epilacija je specifičnija na folikul dlake i u zavisnosti od vrste lasera može se raditi na svakoj boji kože i u bilo koje doba godine. 

Pitate se koje su to vrste lasera pogodne za sve tipove kože i dlaka? Odgovor sledi u nastavku.

Vrste lasera – kako odabrati najbolji laser za epilaciju

Postoje različite vrste lasera koje se koriste za uklanjanje dlačica. Svaki se razlikuje po talasnoj dužini koju emituju i tipovima kože i dlake za koje su najbolje prilagođeni. Kako biste odabrali laser koji je najbolji za vaše potrebe, imajte u vidu njihove razlike.

Najzastupljenije vrste lasera sa epilaciju su:

  • Ruby laser
  • Aleksandrit laser 
  • Q-switching laser
  • YAG laser
  • Diodni laser

Ruby laser je prvi sistem za kozmetičko lasersko uklanjanje dlačica. On emituje kratke talase dužine 694 nm u boji rubina, što ga čini pogodnim za rad sa svetlijom puti i finim dlačicama. No, ovaj laser ne može obavljati brze impulse, što produžava vreme tretmana i prilagođen je samo za tretiranje manjih područja, usled čega često dolazi do otoka. 

Aleksandrit laser emituje snop svetlosti duž 755 nm i posebno je efikasan kod svetlije puti i tretiranju finih dlačica na licu. Koristi se za lečenje kapilara i pauk vena, uklanjanje tetovaža i staračkih fleka.

Q-switching laser generiše veoma kratke visokoenergetske impulse, što ga čini pogodnom za razbijanje pigmenta tetovaža ili pigmentacije kože. Iako može ukloniti dlačice, nije najbolji izbor jer je pogodan samo za svetao ten i može izazvati hipopigmentaciju, bol i otok.

YAG laser deluje emitovanjem talasne dužine 1064 nm koja može prodreti duboko u kožu, što ga čini idealnim za tamnije tonove kože, gde tradicionalni laseri mogu imati poteškoća. Pogodan je za sve tipove kože, kao i za preplanulu kožu. Koristi se i za obnavljanje kože, uklanjenje tetovaža, kapilara sa lica, kuperoze, pigmentacije.

Diodni laser deluje emitovanjem svetlosnog zraka dužine 810 nm, i precizno ciljano pogađa pigment dlake, uništavajući folikul dlake i sprečavajući njegovu regeneraciju, odnosno ponovni rast.  Idealni su za tretiranje područja s gušćom dlakom i popularan su izbor za muškarce koji žele ukloniti grube dlake na leđima i grudima.

Diodni laser je najefikasniji način trajnog uništavanja dlaka, a tome u prilog govori i činjenica da su diodni laseri činili preko 39% tržišta za uklanjanje dlačica u SAD-u do 2020. godine.

Koji brednovi proizvode najbolje lasere

U poslednjih par godina laserska tehnologija je značajno napredovala, a sledeća tri brenda medicinskih lasera za epilaciju su ispratila te promene i pokazala najbolje rezultate:

  • ALMA

Alma laseri poznati su po svojoj Soprano ICE liniji diodnih lasera koji kombinuje diodni laser s tehnologijom hlađenja, čime se postiže visoka efikasnost u uklanjanju dlačica uz minimalnu nelagodnost.

  • Candela 

Iako Candela često koristi Alexandrite lasere, njihov Gentle Lase model takođe koristi diodnu tehnologiju. Gentle Lase se često koristi za uklanjanje dlačica na svetloj koži.

  • Lumenis

Lumenis je proizvođač Light Sheer diodnih lasera, koji se često koriste za trajno uklanjanje dlačica. LightSheer je poznat po brzim tretmanima i dugoročnim rezultatima.

Tehnologija koju primenjuju navedeni brendovi se može razlikovati od modela do modela, pa se prilikom odabira sistema za trajno uklanjanje dlačica preporučuje konsultacija s licenciranim stručnjakom kako bi se odredio najpogodniji sistem za specifične potrebe klinike ili centra, ili konsultacija sa lekarom ukoliko želite da odaberete laser koji najviše odgovara vašim potrebama.

Alma Soprano – vodeći brend u laserskom uklanjanju dlaka 

Najbolji laser za epilaciju na tržištu je Alma Soprano Titanium, zato što je to jedini aparat na svetskom tržištu koji može da postigne TRI talasne dužine laserskih zraka istovremeno, samim tim je i efikasnost trajnog uklanjanja dlačica veća, kao i mogućnost uklanjanja i najfinijih dlačica. Dakle ovaj aparat je pogodan za sve tipove kože i dlake.

Međutim, možda i najveća prednost je to što je pogodan i za preplanulu kožu, što znači da ne morate prekidati tretmane zbog letovanja. Ovo je odlika koju nije postigao ni jedan drugi aparat za epilaciju na tržištu do sad.

Epilacija se vrši pomoću dve sonde u zavisnosti od regije na telu koja se tretira, što omogućava da se tretman završi za upola kraće vreme od epilacije nekim drugim aparatom. Npr. epilacija nogu sa drugim vrstama lasera je trajala oko 45 minuta, a sa Alma Soprano Titaniumom traje samo 20 minuta.

Sonde poseduju poseban sistem hladjenja zahvaljujući kome je eliminisana mogućnost stvaranja opekotina kože, pa je tretman bezbolan, bezbedan i komforan za pacijenta, i ne postoji potreba za korišćenjem anestetika.

Šta sve treba imati u vidu prilikom odabira?

Imajte na umu da je zdravlje najbitnije. Kada izdvajate novac za ovako nešto morate biti sigurni da ste odabrali ispravno kako ne biste morali iznova da izdvajate novac na ispravljanje narušenog izgleda ili zdravlja. 

Uređaji poput lasera za trajnu epilaciju raspolažu velikom snagom i zahtevaju visoke standarde inženjeringa i proizvodnje kako bi očuvali stabilnu izlaznu snagu tokom godina i sveli na minimum rizik od opekotina za pacijente. Čak i najmanji propust u dizajnu može dovesti do smanjenja efikasnosti uređaja i predstavljati opasnost za pacijente.

Kako ne biste ugrozili zdravlje, vodite se sledećim preporukama:

Zbog čega je bitno da lasersku epilaciju radi lekar?

Potrebno je da lekar započinje proces laserske epilacije zbog nivoa stručnosti i individualnog pristupa pacijentu, jer nisu svi pacijenti isti i nemaju svi pacijenti istu kožu, dlačice i regije koje možda treba zaobići u tretiranju. Lasersku epilaciju ne mogu da rade svi jer postoje određena stanja koja nisu pogodna za lasersku epilaciju i vrlo je važno da upravo lekar proceni koja su to stanja koja nisu u korelaciji sa procesom kako ne bi narušili zdravlje pacijenta. Lekar nakon pregleda može proceniti zdravstveno stanje, da li ste kandidat za lasersku epilaciju i napraviti protokol za vaše tretmane kako biste imali što bolji rezultat.

Pored stručnog kadra, u klinici Brana Estetic, laserska epilacija se vrši uz pomoć najsavremenijeg lasera Alma Soprano Titanium, koji garantuje bezbolnu, brzu i bezbednu epilaciju, bez mogućnosti oštećenja površine kože.

Svaka žena zaslužuje da se u svakoj situaciji oseća sigurno i lepo, da ne ulaže napor i vreme u alternativne načine uklanjanja dlačica, uključujući elektrolizu i depilaciju. Pa zašto onda čekati?

Ukoliko imate još pitanja, zakažite besplatne konsultacije sa našim lekarom koji će Vam pomoći da shvatite sve ono što je potrebno da znate vezano za lasersku epilaciju, pozivom na broj telefona 065 200 888 6

Srna Božić

Dr med. Doktor medicine, specijalizant dermatovenerologije

Poslušajte neka od iskustva pacijentkinja koje su radile lasersku epilaciju u Brana Estetic:

Iskustva sa laserskom epilacijom u Brana Estetic