Skip to content

Epilacija vs Depilacija

Epilacija Vs. Depilacija: Šta je Pravi Izbor Za Tebe?

U čemu se razlikuju, šta je bolje, šta je pravi izbor za tebe? 

Iako su ovi pojmovi široko prepoznati, većina ljudi poistovećuje epilaciju i depilaciju i ne uviđa razliku između ove dve procedure. Razumevanje njihovih razlika može biti ključno za odabir načina uklanjanja dlačica koji će najviše odgovarati vašoj koži. 

U današnje vreme, postizanje efekta glatke kože bez neželjenih dlačica predstavlja deo održavanja higijenskih navika kako kod žena, tako i kod velikog broja muškaraca. Način za njihovo uklanjanje postaje lična odluka, pa svako od nas ima priliku da izabere metodu za postizanje glatke kože koja mu najviše odgovara. 

Verujemo da ste i sami kucali u pretraživaču “laserska epilacija novi sad” u nadi da ćete pronaći idealno mesto i korisne informacije o ovim procedurama, pa smo u daljem tekstu pokušali da vam pružimo upavo to kako biste mogli da procenite koji je najbolji način za uklanjanje dlačica za vas.

Epilacija

Epilacija je postupak uklanjanja dlačica iz korena i ujedno je najdugotrajnija metoda uklanjanja dlačica. Najpopularnije metode epilacije su:

  • Epilacija voskom: ovo je jedna od najpopularnijih metoda čiji rezultati mogu trajati i do 3 nedelje, ali problemi koje može izazvati su crvenilo i urasle dlačice. Neretko se može desiti da dok sačekamo da se koža primiri, nove dlačice već izrastu, zbog čega je koža retko kad glatka na dodir.
  • Epilator: važe za jednu od bolnijih metoda, posebno ukoliko imate više dlačica. Danas su na tržištu dostupni brojni epilatori, koji rotirajućim pincetama čupaju dlaku ravno iz njene folikule.
  • Elektroliza: je proces trajnog uklanjanja neželjenih dlačica strujom.
  • Laserska epilacija: podrazumeva spaljivanje folikule dlake uz pomoć svetlosnih impulsa kako bi se sprečio ponovni rast dlačica u budućnosti. Laserska epilacija je potpuno sigurna metoda koja donosi trajne rezultate. 

Depilacija

Depilacija je postupak uklanjanja vidljivog dela dlake iznad površine kože, gde se ponovni rast može videti već nakon 2-3 dana. Depilacijom je većina žena započela uklanjanje dlačica, a mnogi je i dalje biraju kao opciju za postizanje brzih i bezbolnih rezultata.

Najzastupljeniji alati depilacije su: 

  • Brijač: uklanjanje dlačica brijačem je najčešći i najjednostavniji metod. Danas na tržištu postoje brijači prilagođeni različitim tipovima kože, pa i oni namenjeni ženama i muškarcima. Mana primene ove metode je što već nakon 2 dana izrastaju dlačice oštre na dodir.
  • Krema za depilaciju: se nanosi na regiju sa koje želimo ukloniti dlake. Nakon što hemijskim procesom sprži površinski deo dlake, kremu je potrebno skinuti plastičnom špatulom nakon 10-15 minuta i isprati kožu vodom. Ne postoji opasnost od posekotina, kao kod brijača, ali može doći do iritacije, zbog čega kremu treba prvo testirati na manjoj površini kože.
  • Kristalni kamen za depilaciju: je relativno novi metod za depilaciju koji se pojavio na tržištu i doživeo veliku popularnost. Funkcioniše tako što kružnim pokretima i uz blag pritisak trljate kamen po regijama kože sa kojih želite ukloniti dlačice. Koža pritom mora biti suva.

Iako je mit da ovakav način uklanjanja dlaka izaziva njihov brži rast, tamniju boju i veću gustinu, primenom ovih metoda ipak može doći do neželjenih iritacija, a koža može postati grublja

Uporedna analiza epilacije i depilacije

Sada kada smo objasnili osnovne definicije epilacije i depilacije, možemo se pozabaviti njihovim razlikama. Evo kratkog pregleda:

Ukoliko želite da postignete dugotrajniji rezultat, održite kožu mekom i smanjite pore predlažemo vam da se odlučite se za metode epilacije.

Cena epilacije može biti nešto veća u poređenju sa depilacijom, ali treba uzeti u obzir činjenicu da je epilacija dugotrajno rešenje i da ćete na kraju uštedeti novac jer nećete morati često da ponavljate postupak.

Ipak, ako želite da se rešite dosadnih dlačica jednom zauvek, preporučujemo vam da posetite kliniku Brana Estetic. Laserska epilacija je potpuno bezbolna, dugotrajna i ne oštećuje površinu kože, tako da je idealan izbor za sve koji žele bezbrižno i dugotrajno rešenje za probleme sa dlačicama.

U Brana Estetic ordinaciji sve procedure se izvode profesionalno i pažljivo od strane lekara. Smatramo da je svaki pacijent jedinstven zbog čega prilagođavamo pristup svakome od vas. Sve procedure, uključujući pripremu za lasersku epilaciju, vrše se pod strogim medicinskim pravilima kako se ne bi narušilo zdravlje pacijenata.

Proces laserske epilacije vrši se uz pomoć lasera Alma Soprano Titanium, koji je ujedno najsavremeniji i najbolji medicinski laser na tržištu. Ovaj laser nadomešćuje nedostatke prethodnih generacija aparata i osigurava bezbolnu, brzu i bezbednu lasersku epilaciju, bez mogućnosti oštećenja površine kože, koja je provereno učinkovita.

Ukoliko imate bilo kakva pitanje ili nedoumice zakažite besplatnu konsultaciju sa našim lekarom koji će Vam pomoći da shvatite sve ono što je potrebno da znate vezano za Lasersku Epilaciju, pozivom na broj telefona 065 200 888 6

Vreme je da se osećate sigurno i komforno u svim prilikama.

Srna Božić

Dr med. Doktor medicine, specijalizant dermatovenerologije