Skip to content

Preoblikujte telo na zdrav, brz i efikasan način

Kada bi postojao čarobni štapić koji bi omogućio da se telo preoblikuje u momentu, nikad se ne bi pričalo o celulitu i rešavanju masnih naslaga. 

Brz način života, celodnevno sedenje na poslu, fizička neaktivnost i slične situacije doveli su populaciju do momenta gde se svaki drugi čovek bori sa prekomernom telesnom masom ili ima određeno oboljenje nastalo kao posledica gore navedenih faktora.

Tehnološki napredak i ekspanzija poslova na kojima se sedi „zakopan“ ispred računara nije u skladu sa razvojem postupaka kojima bi čovek zaštitio svoje telo i fizičko zdravlje od loših efekata tog „statičkog “ stila života.

Jasno nam je da hranom unosimo energiju koja se troši za metaboličke procese i funkcionisanje samog organizma, međutim, šta se dešava sa energijom koja je u višku? Gde se ona deponuje? 

Kako bi organizam funkcionisao na pravi način, mora postojani balansiran stil života. Šta to zapravo znači?

Znači da energiju koja nam je potrebna dobijamo iz hrane u meri koja je dovoljna da zadovolji naše dnevne potrebe. Sve preko toga se može eliminisati putem fizičke aktivnosti, znoja i slično… Kada postoji prekomeran unos hrane, uz dodatak fizičke neaktivnosti, višak materija koje nisu potrebne metabolizmu nalaze svoja mesta za deponovanje i na duže staze, predstavljaju faktor rizika kako za pojavu gojaznosti, lokalizovanih masnih naslaga, tako i za određene endokrinološke bolesti.

Kako se može manifestovati višak masnoće?

Kada govorimo o višku masti u organizmu, ona može biti generalizovano rasprostranjena. Tada pričamo o gojaznosti.

Gojaznost je kompleksno stanje praćeno poremećajem metaboličkog aparata i naravno, promenama u fizičkom izgledu. Ukoliko je prisutna gojaznost, potrebno je obratiti se nutricionisti ili endokrinologu kako bi, u skladu sa Vašim potrebama, isplanirao balansiranu ishranu koja će omogućiti pravilno redukovanje viška masnog tkiva.

Pored promene stila ishrane, potrebno je uključiti fizičku aktivnost kako bi se ubrzala potrošnja viška unetih materija i kako bi se održavala dobra kondicija samog organizma. Pored generalizovanog raporeda masnih ćelija, postoji i deponovanje masti na lokalnom, tačnije, ograničenom nivou. Kada je to deponovanje duboko rasprostranjeno govorimo o lokalizovanim masnim naslagama, međutim, njihova površnija prezentacija predstavlja celulit.

Šta je to celulit i kako on nastaje?

Celulit se stručno naziva edemato-fibrosklerotična panikulopatija. Predstavlja defekt gde se, u koži, nagomilava masno tkivo zajedno sa toksinima, uz oštećenu lokalnu cirkulaciju. Već pomenuti stil života, praćen dugotrajnim sedenjem utiče da se cirkulacija u predelu nogu i glutealne regije narušava, pri čemu, zbog viška masnih ćelija i loših produkata metabolizmma, postoji nakuplanje baš u tim regijama.

Fakori rizika koji dovode do činjenice da neko ima veće šanse za nastanak celulita su genetika, stres, pušenje, sedeći način života. Manjak fizičke aktivosti, hormonski poremećaji i dehidratacija su svakako zaslužni.

Na koji način mogu da se rešim celulita jednom za sva vremena?

Celulit je zapravo znak da više stvari u organizmu nije u balansu.

Iako deluje besmisleno, pregled lekara se pokazao kao dobar početak u rešavanju date problematike iz razloga što je primarno naći pravi uzrok nastanka celulita. Od toga zavisi brzina i trajnost efekata. Ukoliko se nađe problem, bilo  da je usled zdravstvenih tegoba ili lošeg stila života, tačno se može napraviti plan kako bi rezultat bio stopostotan.

Prilikom razgovora sa pacijentom i samog pregleda, gde se utvrđuje stadijum celulita, pravi se protokol, koji je individualan za svakog pacijenta ponaosob. Iskustvo je pokazalo da je i pored pridržavanja pravilne, balansirane ishrane i fizičke aktivnosti, potrebno uključiti neki vid lokalne terapije kako bi se udruženo delovalo na sve nivoe promena prisutne u celulitu.

Koji su tretmani kojima se može tretirati celulit?

Prioritet u našoj ordinaciji dajemo Venus Legacy aparatu, jedinom sertifikovanom aparatu za preoblikovanje tela i rešavanje celulita. Radi na principu 4D tehnologije koja omogućava redukciju potkožnog masnog tkiva, zatezanje kože i eliminacija viška tečnosti.

Mezoterapija celulita je efikasna metoda u redukciji celulita zbog načina aplikacije supstanci direktno u deo kože gde su prisutne promene. Kokteli sadrže komponente kojima se jačaju krvni sudovi, tope masne naslage, stimuliše lučenje kolagenih vlakana.

Lipoliza podrazumeva proceduru aplikovanja lipolitika direktno u potkožno masno tkivo, i njegovu redukciju. Često se kombinuje sa mezoterapijom kako bi se postigli što bolji rezultati.

S obzirom da je celulit velikim delom voda, zajedno sa masnim tkivom i proteinima, odlično se pokazao tretman presoterapije koji, redukujući višak tečnosti, utiče na lakšu redukciju ostalih komponenti. Ballancer Pro je registrovan uređaj za medicinsku limfnu drenažu, odlično se kombinuje sa Venus Legacy tretmanom, kao i mnogim drugim.

Kao što ste shvatili, postoji izobilje tretmana kojima se obećava rešavanje celulita i masnih naslaga. Kako biste bili zadovoljni svojim telom, mora postojati balansiram stil života, praćen ishranom koja je uskladu sa Vašim dnevnim potrebama i redovna fizička aktivnost. Šta god da odaberete od lokalnih tretmana da potpomogne, nećete pogrešiti. 

Preoblikovanje tela ne mora da bude noćna mora, ukoliko posvetite sebi vreme i pravilnu negu, rezultat ne moze da izostane.

Vaša Poliklinika Dr Brana Kovačević