Skip to content

Skin care tokom letnjih dana

Nega kože je neophodna tokom cele godine, međutim, postoje razlike u nezi tokom različitih godišnjih doba.

Koža predstavlja organ koji je najizloženiji klimatskim uslovima, te Sunce, pored pozitivnih efekata koje ima na imuni sistem i organizam u globalnom smislu, može  da izazove ozbiljne probleme ukoliko se preterano izlažemo bez pravilne zaštite. Pored direktnog efekta sunčevih zraka treba uzeti u obzir uticaj suvog vazduha koji dodatno dovodi do iritacije kože i njenih struktura.

Dolaskom letnjih dana i planiranja godišnjih odmora, počinjemo aktivno da mislimo o tenu i nezi kože koja se menja ubacivanjem kremica sa zaštitnim faktorom. U narednom tekstu obratite pažnju koji su to postupci kojima možete da potpomognete kako biste pocrneli lepo a bezbedno.

Na koji način Sunce utiče na našu kožu?

Umereno izlaganje sunčevim zracima ima pozitivan učinak na našu kožu, međutim, prekomerno sunčanje može da dovede do pojave opekotina i oštećenja kože na svim njenim dubinama.

Šta su to UV zraci i zašto su bitni?

Sunčeva svetlost se sastoji iz vidljive svetlosti, ultraljubičaste i infracrvene svetlosti. Svaka od ovih svetlosti ima svoju talasnu dužinu.

Ultraljubičasta (tačnije UV) svetlost nije vidljiva našem oku i javlja se u sledeća 3 oblika: ultraljubičasta A, ultraljubičasta B i ultraljubičasta C. Za našu kožu, bitna  nam je UVA i UVB svetlost zbog uticaja na kožu.

UVA zraci prodiru dublje u kožu te dovode do oštećenja na ćelijskom nivou, dok UVB zraci oštećenja vrše na površnijem nivou, kao što su opekotine i druge lezije, međutim, UVB zraci stimulišu sintezu vitamina D u koži, kao i sintezu melanina koji je odgovoran za taman ten.

Koja su negativna svojstva Sunca na kožu?

Preterano izlaganje sunčevoj svetlosti ima loš uticaj kako na kožu tako i na zdravstveno stanje organizma. Opekotine, alergija na sunce su jedan od problema koji se mogu javiti. Hiperpigmentacije, preterano starenje su problemi koji se javljuju na duže staze , međutim, kao ozbiljan problem predstavlja povećana incidenca melanoma kože kod osoba koje se preterano izlažu UV zracima.

Koja pozitivna svojstva ima Sunce na kožu?

Svakako ne treba zanemariti pozitivne efekte sunčeve svetlosti na kožu u vidu poboljšanja raspoloženja, stimulisanje imunog sistema, sinteza vitamina D i drugih.

Na koji način negovati kožu tokom letnjih perioda?

Nega kože ne podrazumeva samo upotrebu preparata i kremica na koži, već čitav niz postupaka u cilju stvaranja kvalitetne kože koja se odupire štetnim efektima spoljašnje sredine, kao što su godišnja doba, a istovremeno, ten koji se dobija može biti bolji i intenzivniji.

ISHRANA

Dokazano je da postoje namirnice koje čine kožu boljom i otpornijom.To se pre svega misli na ishranu bogatu vitaminima, mineralima, antioksidansima. Šargarepa, zeleno povrće kao što su kupus i kelj daju koži lep, bronzani ten zahvaljujući prisustvu beta karotena i drugih minerala koji ishranjuju i hidriraju kožu.

VIŠE TEČNOSTI

Nadoknada tečnosti je od izuzetne važnosti tokom letnjih meseci u cilju prevencije dehidriranosti. Visoke temperature, preterano znojenje mogu prouzrokovati niz problema, između ostalog imaju negativan uticaj na turgor i izgled kože koja postaje opuštenija, dehidrirana…

ZAŠTITNI FAKTOR

Upotreba krema sa zaštitnim faktorom predstavljaju obaveznu negu u prevenciji svih loših efekata koje izaziva sunčeva svetlost. Njihova upotreba nije rezervisana samo za periode leta ili dana sa vidljivih sunčevim svetlost već se upotrebljavaju u svakoj prilici kada su UV zraci prisutni. Pravilna upotreba podrazumeva mazanje u periodu od pola sata pre izlaganja Suncu kao i ponovno premazivanje u slučaju preteranog znojenja ili boravka u vodi. Pored upotrebe zaštitnog faktora od izuzetne važnosti je primena krema nakon sunčanja u cilju hidriranja kože i njenih struktura.

TRETMANI

U cilju postizanja kvalitetne kože potrebno je uključiti tretmane koji se preporučuju na individualnom nivou u skladu sa prisustvom određene problematike. 

Mezoterapija je ultimativna procedura kojom se koža ishranjuje, hidrira i priprema za uticaj UV zraka i drugih oštećenja. Aplikovanje koktela bogatih vitaminima i mineralima pospešujemo tonus kože i činimo da se ona bolje opire lošim efektima svih gore navedenih faktora. Takođe je preporuka nakon letovanja i prekomernog izlaganja Suncu u vidu koktela bogatih vitaminom C kao univerzalnim sredstvom sa antioksidativnim efektom.

PRP je procedura kojom se koža regeneriše na najprirodniji mogući način uz ojačavanje odbrambenih mehanizama same kože.

Biorevitalizacija podrazumeva aplikaciju hijaluronske kiseline u cilju veće hidriranosti i stimulacije sinteze kolagena.

Imajući u vidu činjenicu da se klimatski uslovi i efekat UV zraka menjaju iz godine u godinu, potrebno je negu kože prilagoditi u skladu sa mogućnostima. Umereno izlaganje Suncu i UV zracima je preduslov za prevenciju svih štetnih efekata koji mogu da se stvore na koži lica i tela. Pravilnom ishranom, doziranim sunčanjem i primenom kremica sa zaštitnih faktorom koža može da oseti samo pozitivne efekte koje donose Sunce i sunčevi zraci.