Skip to content

Regeneracija kože lica matičnim ćelijama – PRP tretman

2022/06/24

dr Srna Božić

PRP (Platelet rich plasma) predstavlja najmoćniji tretman koji, na potpuno prirodan način, regeneriše kožu lica. O čemu se zapravo radi?

Davne 1986. godine određena grupa naučnika dobila je Nobelovu nagradu i priznanje za pronalazak epidermalnog faktora rasta i time je zauvek promenjen način posmatranja rejuvenacije kože, posebno u vezi formula po kojima se prave proizvodi za negu iste.

Tretman PRP -a podrazumeva upotrebu sopstvenih faktora rasta izolovanih iz trombocita u cilju stimulacije podmlađivanja, pri čemu se pravi „preparat “ koji sadrži koncentrat trombocita u malom volumenu krvne plazme. Detaljnije o ovom tretmanu možete da pročitate ovde.

Starenje podrazumeva proces koji neminovno čeka svakoga od nas, međutim, ideja sa tretmanima ovog tipa je usporavanje onih procesa koji čine našu kožu opuštenom, tankom, neuhranjenom i to na najprirodniji mogući način.

Kako se izvodi PRP tretman?

PRP tretman podrazumeva vađenje male količine pacijentove krvi, te izdvajanje komponenti koje su nam od značaja, a to su trombociti, tačnije krvna plazma bogata trombocitima. To postižemo prvobitnim centrifugiranjem krvi, te pripremom u posebnom sistemu epruveta i sita koji daje potpuno prečišćenu krvnu plazmu bez dodataka komponenti koji nemaju ulogu u procesu regeneracije kože, a to su eritrociti, holesterol, proteini i druge komponente.

Procesom pripreme se trombociti aktiviraju te se na kožu direktno aplikuju aktivisani trombociti sa oslobođenim faktorima rasta po čemu se razlikuje „jeftin“ od „skupog“ tretmana PRP-a.

Verovatno ste već videli da se za tretman PRP -a nude različite cene. One se, ustvari, odnose na činjenicu da li je ili nije krvna plazma pripremljena u pravim, registrovanim epruvetama za PRP ili su se tokom procesa koristile „obične“ epruvete.

Razlika u efikasnosti je velika, s tim što, registrovani sistem poseduje sita i pripravke da se trombociti direktno aktiviraju i da se preparat svede na prečišćenu krvnu plazmu što bi značilo da se pacijent „bocka“ sa maksimalnom koncentracijom faktora rasta, te su rezultati daleko bolji.

Zbog čega pacijenti najčešće rade PRP?

Indikacija za primenu sopstvene krvne plazme je puno, ne odnosi se samo na dermatologiju i estetiku, već se ona primenjuje u lečenju različitih oboljenja koštano-zglobnog sistema. U estetskoj medicini indikacije za primenu PRP -a su sledeće : 

  • Ožiljci od akni
  • Sprečavanje opadanja kose
  • Stimulacije rasta nove kose
  • Podmlađivanje regije lica, vrata, dekoltea

Koliko je tretmana potrebno?

Broj tretmana se planira na individualnom nivou u zavisnosti od indikacija, preporučen broj tretmana za regeneraciju kože lica i kože uopšteno je 3, na razmaku od 6 i više nedelja. Održavanje u zavisnosti od godina života se planira na godišnjem nivou. U slučaju lečenja alopecije, preporučuje se nekoliko tretmana u razmaku od nekoliko nedelja.

Da li je tretman bolan?

PRP kože obično nije praćen bolnim manifestacija. Pre tretmana se planira aplikacija lokalnog anestetika koji čini tretman potpuno bezbolnim.

Ko nije kandidat za PRP tretman?

Kao i za svaku drugu proceduru pa i za PRP, kandidati nisu trudnice i dojilje. Takođe, osobe sa anemijom, trombocitopenijom ili oboljenjem jetre se smatraju nepodobnim za tretman. Ukoliko postoji trenutno prisutna infekcija, tretman se odlaže do ozdravljenja.

Koliko traju efekti tretmana?

Ukoliko se poštuju protokoli, tretman PRP -a za zatezanje kože lica, pa tako i ostalih delova kože, na duge staze poboljšava tonus, povećava sintezu kolagenih vlakana, smanjuje vidljivost ožiljaka i hiperpigmenatciju kože. Vreme trajanja jednog tretman je od 4 do 6 meseci, ponavljanjem povećavamo vreme pozitivnih efekata.

U moru injekcionih procedura i aparaturnih tretmana u cilju podmlađivanja, PRP se pozicionirao kao ultimativni tretman koji, na potpuno prirodan način, podmlađuje kožu zbog činjenice da se koristi sopstvena krv pacijenta, tačnije sopstvena regenerativna sposobnost koja nam je data. 

Vrlo je važno da, ukoliko već radite PRP, isti radite sa pravim, registrovanim epruvetama i naravno, da iza toga stoji stručno i obučeno lice.

Ukoliko postoje dodatna pitanja ili nejasnoće, možete nas kontaktirati i lekar će Vam objasniti svaki deo procedure, istovremeno razjasniti svaku nedoumicu ili strah koji imate.

Vaša Poliklinika „dr Brana Kovačević“