Skip to content

Prekinimo mitove o estetskoj medicini

Početak novog milenijuma prati nova era ophođenja prema izgledu tela i lepoti. Parametri koji su važili u prošlom „veku“, a ticali se „idealne lepote“ više ne važe, postavljaju se nova pravila i trendovi koje smo prisiljeni da pratimo. Stiče se utisak da se ukrcavamo na voz koji kreće na put bez povratka, jer panično pokušavamo da se stopimo sa većinom i ne biramo sredstva u postizanju tog cilja.

Šta je ustvari lepota? Zbog čega je važno da me drugi ljudi vide kao „lepu“?

Kao posledica novih težnji i ideala, spontano se razvija jedna mlada grana medicine koju volimo da zovemo estetska medicina. Drugim rečima, medicina koja postupa u službi lepote, očuvajući zdravstveni aspekat pojedinca. Nažalost, primarna ideologija i članovi estetske medicine su zbog zloupotrebe od strane pojedinca koji uglavnom ne pripadaju zdravstvenoj službi, je kompromitovana i spakovana pod jedan vrlo ružan kontekst.

Pacijenti nemaju više toliko poverenja u svog lekara, ne slušaju preporučene smernice, za uzora uzimaju ljude sa društvenih mreža koji vrlo vešto manipulišu sa predstavljanjem svog identiteta te se stiče utisak da konstatno moramo nešto da radimo kako bi dostigla to nešto… ne znamo tačno ni šta… i to je jako frustrirajuće. Vrtimo se kroz začaran krug. Imamo sve više mladih osoba, nesigurnih u svoje telo i izgled, zbunjeni, nesrećni… 

Kako to prekinuti i naći umerenost u celoj priči, ostati dosledan svojoj individualnosti?

Kao ordinacija koja se godinama bavi uslugama estetske medicine, navešćemo nekoliko pogrešno protumačenih stvari, a pritom upozoriti na neke koje se često dešavaju i koje mogu ostaviti trajne posledice na fizičko, ali itekako i na psihičko zdravlje jedne mlade osobe .

1. Hijaluronski fileri prave patkast izraz lica

Hijaluronski fileri podrazumevaju aplikovanje posebno umrežene hijaluronske kiseline u određene

regije lica u cilju voluminizacije. Komformnost prilikom aplikovanja dovele su do činjenice da se „svako“ smatra kompetentnim da aplikuje preparate ovog tipa, te otuda masa komplikacija i naruženosti kao posledica nestručnog aplikovanja i nestručnog ponašanja prema koži lica.

Lekar, maksimalno obučen za dati tretman, aplikovaće „na pravi način u pravo mesto“ prilikom čega će vaše lice zasijati bez bilo kakvih komplikacija. Kroz ovaj tretman se najviše ogleda umerenost, kako od strane pacijenta, tako i od strane lekara, kako bi se očuvao  što prirodniji izgled sa konturama lica koje su svojstvene samo nama.

2. Botox parališe lice

Kada govorimo o botoxu, govorimo o univerzalnom rešenju za borice koje su nastale kao posledica hiperaktivnosti mimičnih mišića. Aplikovanjem botulinskog toksina težimo da relaksiramo spomenute mišiće kako se ne bi „suvišno“ kontrahovali i time umanjili izgled bora. Ako ste obratili pažnju,  aplikovanjem botulinskog toksina UBLAŽAVAMO bore, ne eliminišemo ih u potpunosti, tačnije ne moramo. Adekvatno aplikovanje, od strane lekara, koji je za to stručnjak, bore na Vašem licu će biti manje vidljive, a istovremeno ćete zadržati svoju mimiku koja je oličenje Vaše individualnosti i posebnosti.

3. Laserska epilacija je štetna

 Problem sa kojim se susreće puno žena, i naravno, muškaraca, je borba sa suvišnim dlačicama.

ritacije na koži su česte usled svakodnevnog brijanja i upotrebe depilacionih krema i voskova. Pojavom sve češćih problema sa hormonima, javlja se trend porasta maljavosti kod sve više osoba.

Razvojem tehnologije, razvili su se laseri koji na potpuno bezbedan, bezbolan i efikasan način rešavaju problem suvišnih dlačica čineći Vašu kožu glatkom bez iritacija.

U našoj poliklinici raspolažemo sa medicinskim laserom Alma Soprano Titanium, koji predstavlja deo najnovije tehnologije iz oblasti laserske epilacije. To je bitno istaći zbog činjenice da uklanja dlačice na bezbedan način, ne oštećujući okolnu kožu, a pritom , tretmani su brzi i izuzetno komformni. Radi se o nejonizujućem zračenju, što znači da ne mogu da utiču na stvaranje premalignih i malignih promena na koži. Lekar je onaj, koji u našoj Poliklinici isključivo kontroliše upotrebu lasera kako bi  naši pacijenti bili u sigurnim rukama.

4. Telo se preoblikuje za 10 dana

U jeku lepog i sunčanog vremena, veliko je interesovanje za tretmane preoblikovanja tela i rešavanja celulita. Takođe, veliki broj mesta obečava fantastične rezultate za 5,10,14 dana odlaženja, pritom ne navodeći način rešavanja spomenute problematike kao i vešto prikrivanje osoba koje „odlučuju“ koji tretman je namenjen određenom pacijentu.

Kao zdravstvena ustanova u kojoj bilo kakav tretman, pa i tretman redukcije celulita, vrši isključivo lekar, možemo slobodno da kažemo da je preoblikovaje tela proces koji mora biti zasnovan na obostranoj saradnji lekara i pacijenta kako bi se rezultati postigli, a da, pritom, ne narušimo zdravstveno stanje istog.

Samo balansirana ishrana, fizička aktivnost zajedno sa individualno planiranim lokalnim terapijama, čuva Vaše zdravlje i na bezbedan i kontrolisan način preoblikuje telo. Za sve to je potrebno vreme koje iznosi više od par dana jer nam je cilj da se usvoje obrasci ponašanja koje ćete sprovoditi do kraja života i time vodili balansiran život bez potrebe da dodatno preoblikujete telo.

Kao što smo naveli na početku, estetska medicina je mlada grana, sklona širenju i spoznavanju novih stvari, međutim, pokazalo se kao izuzetno važno da informišemo i edukujemo svoje pacijente kako bismo otklonili mitove vezane za određene tretmane, a istovremeno, ukazali da nije svaki tretman namenjen svakom pacijentu.

Lepota nije samo izgled usana i ukošenost očiju, lepota je stanje kojem zrači jedna osoba. Budite ponosni na svoje telo, jer nam je ono bezuslovno dato. Ne narušavajte ga zbog jeftinih i prolaznih trendova.

Vaša Poliklinika Dr Brana Kovačević