Skip to content

Rizici i neželjeni efekti laserske epilacije – Kako ih izbeći?

Dok se laserska epilacija često hvali kao jedna od najefikasnijih metoda uklanjanja dlaka, važno je imati na umu da kao i svaki kozmetički tretman, može izazvati neželjene efekte. 

Međutim, svaki rizik i potencijalni neželjeni efekti značajno su manji ukoliko ovu metodu sprovode profesionalci i ako se koristi profesionalna oprema. U ovom blog postu, istražićemo potencijalne rizike laserske epilacije i kako ih možete izbeći.

Sadržaj

Kako funkcioniše laserska epilacija?

Neželjeni efekti kod laserske epilacije

Kako umanjiti rizike i sprečiti neželjene efekte laserske epilacije?

Kako funkcioniše laserska epilacija?

Kako bismo što bolje razumeli potencijalne rizike, hajde prvo da pojasnimo kako zapravo funkcioniše laserska epilacija

Laserska epilacija je metoda uklanjanja dlaka koja koristi svetlost visokog intenziteta kako bi oštetila folikule dlake, što dovodi do njihovog usporavanja ili prestanka rasta. Ova tehnika je efikasna i dugotrajna, ali ne dolazi bez potencijalnih rizika. Koji su to rizici i neželjeni efekti?

Neželjeni efekti kod laserske epilacije

Kod svakog kozmetičkog tretmana postoji mogućnost da se jave neželjeni efekti, pa i laserska epilacija nosi određeni rizik, koji je usitinu značajno manji ukoliko je sprovode profesionalci u odnosu na sprovođenje tretmana kod kuće. Ipak, hajde da vidimo koji su to potencijalni neželjeni efekti laserske epilacije:

  • Crvenilo i otok nakon laserske epilacije su česti neželjeni efekti koji se obično javljaju odmah nakon tretmana. Ova reakcija kože je rezultat delovanja laserske energije na folikule dlake i okolno tkivo. Iako može izgledati zabrinjavajuće, važno je znati da je ovo privremena reakcija koja obično nestaje u roku od nekoliko sati do nekoliko dana. Da biste ublažili crvenilo i otok, preporučuje se primena hladnih obloga ili umirujućih krema na tretirana područja. Hladne obloge pomažu u sužavanju krvnih sudova i smanjenju upale, dok umirujuće kreme mogu hidrirati kožu i umiriti iritaciju. Važno je izbegavati dodatne nadražaje na tretiranim područjima, poput sunčanja ili upotrebe agresivnih kozmetičkih proizvoda, kako biste omogućili koži da se prirodno oporavi od tretmana.
  • Iritacija i svrab su jedni od potencijalnih neželjenih efekata koje neki mogu iskusiti nakon tretmana. Ovi simptomi su često privremeni i mogu se smiriti odgovarajućom negom kože. Izbegavanje trljanja ili grebanja tretiranih područja ključno je kako biste sprečili dodatnu iritaciju kože. Umesto toga, preporučuje se nežno čišćenje i nanošenje hidratantnih krema koje mogu pomoći u smirivanju svraba i hidrataciji kože. Hidratantne kreme sa sastojcima poput aloje vere ili pantenola mogu biti posebno korisne jer imaju umirujuće i regenerativno dejstvo na kožu. Važno je izbegavati upotrebu proizvoda koji sadrže jake mirise, alkohol ili druge iritantne sastojke koji mogu dodatno iritirati kožu nakon tretmana.
  • Promene pigmentacije: Postoje rizici od promena boje kože, posebno kod osoba sa tamnijim tenom. Da biste to izbegli, važno je izbegavati izlaganje suncu pre tretmana i koristiti zaštitne kreme nakon tretmana.
  • Pojava ožiljaka, iako veoma retka, može biti jedan od neželjenih efekata laserske epilacije. Ožiljci se mogu pojaviti kao rezultat prekomernog oštećenja kože tokom tretmana, posebno ako se primenjuje prevelika energija ili ako se tretman sprovodi na neprikladan način. Redovni razgovori sa stručnim medicinskim osobljem su ključni kako biste identifikovali potencijalne rizične faktore i preduzeli korake kako biste sprečili oštećenja kože. Medicinski profesionalci sa iskustvom u laserskoj epilaciji mogu pružiti individualizovane preporuke i prilagoditi tretman vašem tipu kože kako bi se minimalizirali rizici od ožiljaka. Važno je, takođe, pratiti uputstva za negu kože nakon tretmana kako biste podstakli brže zaceljivanje i smanjili rizik od komplikacija. 
  • Promene u teksturi kože mogu se manifestovati kao grublja ili tanja koža, neujednačenost površine kože ili čak pojava sitnih ožiljaka. Kako biste izbegli ove neželjene efekte, ključno je raditi sa iskusnim profesionalcima koji će pažljivo proceniti vašu kožu i prilagoditi parametre tretmana kako bi se postigao najbolji mogući rezultat uz minimalne rizike. Pravilno podešavanje energije lasera, dužine tretmana i intervala između tretmana može biti od ključnog značaja za postizanje željenih rezultata bez nepoželjnih promena u teksturi kože.

Kako umanjiti rizike i sprečiti neželjene efekte laserske epilacije?

Da biste umanjili rizike i sprečili neželjene reakcije prilikom laserske epilacije, ključno je da se prethodno dobro informišete i pripremite.

Prvo i najvažnije, obratite se licenciranim medicinskim profesionalcima ili dermatolozima koji imaju iskustva i stručno znanje u sprovođenju laserskih tretmana. Konsultujte se sa stručnjakom pre tretmana kako biste razgovarali o vašim očekivanjima, procenili rizike i dobili individualizovane preporuke. 

Takođe, važno je obaviti testiranje reakcije kože na malom području pre punog tretmana kako biste identifikovali moguće alergijske reakcije ili neobične reakcije kože. 

Pratite pažljivo uputstva za negu kože pre i posle tretmana koje vam daju stručnjaci, uključujući izbegavanje izlaganja suncu, upotrebu zaštitnih krema i hidrataciju kože. 

Konačno, budite realni u vezi sa očekivanim rezultatima i imajte strpljenja tokom procesa, jer prebrzo ili agresivno sprovođenje tretmana može povećati rizik od neželjenih efekata. Uz odgovarajuće informisanje, pripremu i saradnju sa stručnjacima, možete maksimalno smanjiti rizike i postići siguran i efikasan rezultat laserske epilacije.

Kako biste bili sigurni da će tretman biti sproveden u skladu sa naboljom praksom i upotrebom najmodernijeg lasera, zakažite termin u Brana Estetic i prepustite se stručnjacima sa dogogodišnjim iskustvom u sprovođenju laserskih epilacija sa dokazanim rezultatima.