Skip to content

Zima zima, e pa šta je – Našoj koži treba spas!

Svaka promena godišnjeg doba iziskuje adaptaciju ljudskog organizma na novonastale uslove. To se  takođe odnosi na kožu koja predstavlja naš najveći organ koji je, za razliku od drugih, izložen direktnim uticajima spoljašnje sredine i direktno zavistan od njih.

Niske temperature, hladan vazduh, vetar, temperatura ispod nule, prljavština, smog i čađ nepovoljno tiču na  kožu i ometaju njenu funkciju.

Istovremeno grejanje, visoka temperatura i suv vazduh u domovima kao posledica grejanja takođe dovodi do nepovoljnih dešavanja na koži celog tela.

Šta se dešava sa kožom tokom zimskih meseci?

  • Pojava iritacija
  • Perutanje kože
  • Osećaj zatezanja
  • Pojava crvenila
  • Ubrzano starenje
  • Pojava „pucanja kože“
  • Dehidratacija kože

Osim faktora spoljašnje sredine, na kožu tokom zime nepovoljno utiče ishrana siromašna vitaminima i mineralima. Sami mikroorganizmi, kao što su bakterije i virusi mogu dodatno da pogoršaju problematiku i da prodube iritaciju kože.

Na koji način da se ophodim prema koži tokom zimskih meseci?

Konstantno niske temperature, vetar i mraz dovode do isušivanje kože prevashodno onih delova koji su najizloženiji vremenskim uslovima, kao što su lice i šake. Iritacija, ispucala koža i crvenilo su simptomi koji su često prisutni kod osoba ukoliko ne pridaju značaja nezi.

Hidratacija kože

Od izuzetne važnosti je nanositi kreme koje su masnije kako bi se duže vreme sačuvala vlažnost, a ujedno omogućila hidratacija kože.

Tretmani bogati hijaluronskom kiselinom odličan su vid prevencije i lečenja  dehidrirane kože. Kombinacija hijaluronske kiseline i vitaminskog kompleksa ima dupli pozitivan efekat što se tiče hidratacije kože. Tretmani se mogu nazivati mezoterapija, skinboosteri ili biorevitalizacija, u zavisnosti od vrste i tipa hijaluronske kiseline i namenjeni su upravo onima koji žele da dodatno hidriraju kožu, smanje iritaciju i uspore procese starenja.

Zaštita kože lica sa zaštitnim faktorom

Iako se većini čini suludo ideja o kupovini kreme sa zaštitnim faktorom tokom decembra i januara meseca, veliki broj hiperpigmentacija i drugih ozbiljnijih problema bi se moglo prevenirati samo upotrebom istih.

Višesatno skijanje na velikim visinama doprinosi izlaganje UV zracima, a da tome nismo ni svesni. Svakodnevna i pravilna upotreba krema sa zaštitnim faktorom 50 dovodi do sprečavanja nastanka pigmentnih promena kao i prevenciji ubrzanog procesa starenja.

Usporavanje procesa starenja

Kada govorimo o antiaging tretmanima, mislimo pre svega na one kojima pospešujemo sintezu kolagenih i elastičnih vlakana te usporavamo proces starenja u globalnom smislu. Kao što već znate, postoji pregršt tretmana , ali ono što se pokazalo kao najbolje rešenje je INDIVIDUALAN pristup prema pacijentu u zavisnosti od tipa kože i prisutne problematike.

Svakako se preporučuje tokom zimskih meseci hemijski piling kao najbolje rešenje u cilju regeneracije kože i njenih struktura. Koža je “preopterećena” velikom količinom šminke i prljavštinom koja se taloži i ne dozvoljava adekvatnu negu. Zbog toga je hemijski piling tretman broj jedan za brzo, efikasno čišćenje i regeneraciju kože. Kada nam je lice “pripremljeno”, možemo da mu nadoknadimo ono što mu je najviše potrebno, a to je hijaluronska kiselina.

Hijaluronska kiselina je neizostavan deo vlakana kože koji joj daju čvrstinu i zategnutost. Međutim, kako godine prolaze, njena sinteza je sve manja  te je potrebno da je nadoknadimo. Skinboosteri ili biorevitalizacija su odlični tretmani kojima koži dajemo dovoljne količine hijaluronske kiseline, a ujedno je stimulišemo za dodatno stvaranje sopstvene.

Da ne zaboravimo na kraju ultimativne tretmane u procesu antiaginga, kao što su tretmani hijaluronskim filerima i botulinskim toksinom. Individualno procenjena količina preparata dovodi do smirivanja preterane mimike i voluminizacije željene regije koja ne mora biti drastična, već naprotiv, po meri Vaših želja.

Vrlo je važno da negu kože prilagodite trenutnim vremenskim uslovima, jer je prevencija najbolji tretman koji sebi možete da priuštite.